ROTAŢIA CULTURILOR PENTRU SPECIILE LEGUMICOLE. Exemple de asolamente

21 dec 2023
Sub aspect general, plantele legumicole utilizează îngrășămintele organice bine descompuse, aplicate în anul de cultură, pe când cele organice nefermentate nu sunt suportate de rădăcinoase, bulboase, pepeni verzi și cicoare. În consecință, aceste specii vor urma în cadrul rotației după specii care folosesc bine aceste tipuri de îngrășăminte (solanacee, cucurbitacee, etc.).
 
Plantele leguminoase (mazare, fasole, bob, etc) au capacitatea de a fixa azotul atmosferic în sol și au un consum mai redus de îngrășăminte organice ceea ce le dă dreptul să revină pe aceeași solă după 2-3 ani. Sunt foarte bune premergătoare pentru alte plante, mai ales vărzoase și frunzoase mari consumatoare de azot. Rădăcinile fasolei secretă o substanță otrăvitoare care distruge viermii sârmă.
 
Plantele legumicole cu un sistem radicular slab dezvoltat  (usturoi, ceapă, castraveți, verdețuri) intră în rotație după cele cu un sistem radicular profund (rădăcinoase, pepeni) în scopul utilizării mai eficiente a rezervelor de nutrienți și apă din sol.
 
Durata de vegetatie are un rol deosebit în asolament și mai ales în rotația culturilor în sensul în care eliberează terenul în etape diferite. Pentru culturile ce se înființează toamna sau primăvara devreme, culturile premergătoare trebuie să elibereze terenul devreme (sf. verii – început de toamnă) pentru a permite pregătirea solului. Totodată, folosirea speciilor cu durata de vegetație diferită permite folosirea intensivă a terenului prin înființarea de culturi succesive, asociate, duble sau anticipate.
 
Epoca de recoltare joacă un rol important în combaterea buruienilor astfel ca plantele recoltate mai devreme nu dau posibilitatea buruienilor să crească și semințele acestora să ajungă la maturitate.
 
Asolamentul în legumicultură are avantajul că în același an, pe același teren se pot cultiva două sau mai multe specii legumicole ceea ce presupune 2-3 culturi succesive în același an, iar rotația culturilor se stabilește pe baza culturilor principale. Unele specii sunt și asolamentul trebuie să țină seama de gradul de favorabilitate și compatibilitate dintre plante.
 
 Exemplu de amplasare a culturilor legumicole în funcție de culturile premergătoare:







Atenție: Speciile legumicole perene intră în asolament dar nu și în rotație datorita suprafețelor mici pe care le ocupă și vor constitui o solă separată.
 
În cadrul asolamentului e bine sa existe o solă săritoarecu lucernă cu durata de 3-4 ani, cu trifoi cu durata de 2 ani sau cereale păioase cu durata de un an.
 
Numărul solelor din asolament trebuie să fie egal cu numărul anilor de rotație. În cadrul asolamentului, se stabilesc 2-4 culturi de baza ce vor ocupa fiecare câte o solă iar speciile cu pondere mică dar cu tehnologii de cultură asemănătoare pot fi grupate pe aceeași solă pentru o mai bună rotație și folosirea eficientă a terenului.
loading ...