SOIUL DE CĂPȘUN ELSANTA: Preferatul marketurilor în Europa

09 feb 2024
Elsanta este un soi de căpșun olandez, care a devenit popular de-a lungul anilor datorită randamentului său fiabil și rezistenței la boli. Este un favorit al supermarketurilor în Europa datorită calității, fermității și termenului de valabilitate lung. Este ușor de cultivat și ușor de recoltat, o alegere bună pentru fermierii începători.
 
Elsanta este un soi de mijloc de sezon, cel mai popular în Europa, cu fructe mari, care au un finisaj foarte lucios și o culoare roșu deschis. Fructele sunt foarte gustoase, foarte aromate și rezistente după ce sunt culese.
 

Căpșun Elsanta: Perioadele de înflorire și de recoltare

Soiul de căpșuni Elsanta produce flori destul de mari. Staminele primelor flori sunt adesea ceva mai slabe. Celelalte flori au adesea stamine destul de bine dezvoltate. Perioada de coacere a Elsantei este de durată medie. Când este cultivată continuu, Elsanta se coace în medie cu două zile mai devreme decât soiul cunoscut Sonata. Dacă este cultivată pe câmp, Elsanta este de obicei cu una sau două zile mai devreme decât Sonata. Într-o cultură de 60 de zile, recolta este mai concentrată decât cea a Sonatei.
 

Căpșun Elsanta: Productivitate

Randamentul soiului Elsanta este de la mare la foarte mare. Fructele sunt ușor de cules. Sepalele mici sunt caracteristice. Procentul de fructe deformate este mai mare decât cel pentru Sonata, mai ales dacă sunt cultivate la începutul primăverii.
 

Căpșun Elsanta: Sensibilitate la boli

Elsanta este sensibilă la următoarele boli:
  • Vestejirea plantelor (Verticillium dahliae)
  • Mana coletului și fructelor de căpșun (Phytophthora cactorum)
  • Mana căpșunului (Phytophthora fragariae)
  • Putregaiul fructelor (Colletotrichum acutatum)
  • Mucegai (Sphaerotheca mac.)
 
Căpșun Elsanta: Cultivare
Elsanta poate fi folosită pentru toate tipurile de cultivare, atât în sistem protejat, cât și în câmp deschis, și de la timpuriu până la destul de târziu. Soiul poate fi cultivat bine și în grădină ,acasă. Elsanta este sensibilă la îngheț. Datorită sensibilității sale la ofilire, Elsanta este mai puțin potrivită pentru cultivarea în sol în care s-au cultivat anterior cartofi sau căpșuni.
 
Plantați căpșunii Elsanta într-un loc însorit, adăpostit, de îndată ce pământul poate fi lucrat primăvara. Plantarea timpurie permite ca plantele să se stabilească bine înainte de sosirea vremii calde. Căpșunii necesită pământ bine drenat, așa că săpați într-o cantitate generoasă de compost sau alt material organic înainte de plantare, împreună cu un îngrășământ echilibrat, universal. Căpșunul Elsanta se descurcă bine și în paturi și recipiente ridicate. Nu plantați căpșuni acolo unde au fost cultivate roșii , ardei , cartofi sau vinete; solul poate adăposti o boală gravă cunoscută sub numele de ofilire. Căpșunii produc cel mai bine cu lumina completă a soarelui timp de cel puțin șase până la opt ore pe zi. Lăsați aproximativ 46 cm între plante și evitați să plantați prea adânc. Asigurați-vă că coroana plantei este ușor deasupra suprafeței solului, acoperind doar vârfurile rădăcinilor. Plantele vor începe să producă plante „fiice” în patru până la cinci săptămâni. Udați des, dar nu excesiv. În general, aproximativ 2,5 cm de apă este suficient, deși plantele ar putea avea nevoie de puțin în plus pe vreme caldă și uscată și în timpul fructificației.
 
loading ...