SOIUL DE CĂPȘUNI ROYAL ROYCE: Dulce, aromat, productiv și rezistent

11 jun 2024
Royal Royce este un soi remontant de căpșuni. Este apreciat de fermierii din țările europene pentru randamente mari de fructe comercializabile și semnificativ mai puțini lăstari. Asta înseamnă costuri mai mici de producție și profituri sporite pentru cultivatori. Acest soi produce fructe mari pe parcursul întregului sezon de creștere, cu randamente mari inclusiv în etapele târzii ale sezonului. Fructele sunt dulci, cu un echilibru bun între zahăr și aciditate, rezistente la daunele de recoltare și manipulare, și au o durată lungă de păstrare.
 
Descrierea soiului
Este un soi sugerat pentru toate tipurile de culturi: tunel, solar, câmp liber, gradină, hidrocultură etc. Este apreciat pentru păstrare bună după recoltare, rezistență mare la transport, fructe conice, uniforme, perfecte. Fructul are calități gustative bune și aromă pronunțată. Sunt de un roșu intens, strălucitor. Pulpa fructului este roșie, fermă și rezistentă, foarte dulce.
 
Planta are o vigoare bună, productivitate medie-înaltă, rezistentă la agenții patogeni ai solului și tolerantă la antracnoză. Florile sunt bogate în polen cu cantitate redusă de fructe deformate.
 
Plantarea
Se realizează toamna, între 10 septembrie și 15 octombrie, primăvara în perioada sfârșitul martie - aprilie sau vara în perioada iunie-iulie.


 
Plantarea manuală implica trei operațiuni:
  • -execuția gropii cu plantatorul sau cu sapa la 10-15 cm adâncime;
  • -introducerea stolonilor în gropi;
  • -strângerea pământului pe lângă rădăcini, astfel încât acestea să facă masă cu solul.
 
Plantarea mecanică se realizează cu ajutorul mașinilor de plantat răsaduri de legume care se adaptează la sistemul de plantare al stolonilor de căpșuni.
 
Principalele condiții pentru reușita culturii sunt:
  • -poziția rădăcinilor care trebuie să fie perfect verticală și dreaptă în gropi;
  • -coletul stolonilor să fie la nivelul solului;
  • -mugurele central să fie deasupra solului;
  • -solul să fie bine tasat prin călcare în jurul plantelor, astfel ca, la prinderea ușoară de frunze, plantele să opună rezistență;
  • -irigarea culturii.
 
Sistemele de plantare folosite sunt:
-în rânduri simple, cu distanța între rânduri de 60-100 cm, în funcție de sistemul de întreținere a solului (manual sau mecanizat) si 20-25 cm între plante pe rând pe teren nemodelat;
-în benzi, pe teren modelat, în biloane de 2 sau 4 rânduri. Distanțele de plantare sunt de 35 cm între rândurile din bandă, 85-95 cm între benzi și 20-25 cm între plante pe rând.
 
Sursa: semplus.ro  
 
loading ...