SOIURI DE ZMEUR REMONTANT: Caracteristici, productivitate

05 dec 2023
Zmeurul remontant care produce pe ramuri sau drajoni de un an, și își eșalonează producția în două tranșe (nu produce 2 producții pe an ci își întinde producția în două perioade cu o scurtă pauză între fructificări). Dede obicei, în funcție de zona unde este plantat poate produce fructe de la sfârșitul lui iunie până la venirea înghețului.
 
Specificul zmeurului remontant este redat de intrarea rapidă pe producție, vigoarea mijlocie a plantei astfel nu avem nevoie de spalier cu 2 sau 3 rânduri de sârme, producție ridicată datorită apariției pe piață a unor soiuri noi cu productivitate și rezistență mare, fructe de o calitate și un gust deosebit în a doua parte de fructificare.
 
Polana – soi de origine poloneză. Plantă de vigoare mijlocie (1,2-1,4 m înălțime), capacitatea de drajonare bună, lăstarii poartă ghimpi. Fructele foarte mari (2,8-3,6 g), conic-alungite, de culoare roşu-închis. Pulpa slab suculentă, dulce, cu aromă plăcută. Productivitate înaltă (16,0-20,8 t/ha). Fructele transportabile, bune pentru consum în stare proaspătă şi pentru industrializare.
 
Polka – soi de origine poloneză. Plantă de vigoare mijlocie (1,5 m înălțime), capacitatea de drajonare slab-mijlocie, tulpinile fără ghimpi. Fructele mijlocii-mari (2,9-3,1 g), conic-alungite, de culoare roşie, dulci, cu gust deosebit şi aspect foarte atractiv. Soi productiv (10-15 t/ha), cu transportabilitate foarte bună. Se recomandă cultivarea numai pentru recolta de toamnă, fructifică din iulie până în octombrie, maturarea începe cu 2 săptămâni mai târziu decât la soiul Autumn Bliss. Poate fi cultivat fără suporturi.
 
Autumn Bliss – soi de origine engleză. Plantă de vigoare mijlocie (1,3-1,5 m înălțime), capacitatea de drajonare slab-mijlocie, ghimpozitatea medie. Fructele mijlocii (2,5-3,4 g), sferic-alungite, de culoare roşu-închis. Pulpa semisuculentă, potrivit de dulce. Productivitatea înaltă (14-18 t/ha). Fructele transportabile, bune pentru consum în stare proaspătă şi pentru procesare.
 
Gheracle – soi de origine rusească. Plantă de vigoare medie, tufa slab răsfirată, cu lăstari erecţi, care nu au nevoe de suport. Lăstarii anuali de grosime medie, spre toamnă devin purpurii, acoperiți cu un strat de pruină și înzestrați cu ghimpi. Frunzele  e mărime medie, îndoite, de culoare verde-închis. Fructele foarte mari, de la 5,0-6,0 g până la 10 g, forma trunchiat-conică, culoarea rubinie-saturată, gustul plăcut, dulce-acrişor, drupeolele uniforme, strâns cuplate. Fructele transportabile, bune pentru consum în stare proaspătă şi pentru procesare, inclusiv congelare. Productivitatea 8-10 t/ha.
 
Babie Leto – soi de origine rusească. Tufa nu prea înaltă (1,0-1,5 m), erectă, slab răsfirată. Lăstarii se ramifică puternic, de grosime medie, cu ghimpi mari, drepţi, destul de aspri, cei tineri cu tentă rozovie, acoperiţi cu un strat de priună. Capacitatea de drajonare medie. Fructele medii spre mari (2,1-3,0 g), trunchiat-conice, roșii, de calitate bună, gustoase, amplasate pe toată lungimea ramificațiilor laterale. Rezistent la boli virotice și putregai cenușiu, sensibil la făinarea americană, pătarea purpurie, acarieni. Productivitatea 6-7 t/ha (1,0-1,5 kg/tufă). Destinația fructelor universală, bune pentru congelare.
 
Polesie – soi de origine poloneză. Plantă viguroasă, cu lăstari lungi (1,8-2,5 m), erecți, cu vârfurile arcuite, cu ghimpi mici şi rar amplasaţi. Fructele mari (10-12 g), rotund-conice, ferme, de culoare roșie sau roșu-închis, cu gust acru-dulciu și aromă plăcută. Soiul este rezistent la putregaiul cenușiu, transportabil, bun pentru recoltarea mecanizată, pentru congelare. Productivitatea înaltă (10 t/ha).
 
Heritage – soi de origine americană. Plantă viguroasă, cu o capacitate de drajonare medie spre mare, lăstarii cu port erect și cu ghimpi. Fructele de mărime medie (2,3–3,0 g), de culoare roşu-intens, slab lucioase, de formă conică şi desprindere uşoară de receptacol, cu gust bun, echilibrat, puțin suculente. Productivitatea bună (7-9 t/ha), transportabil.
 
Bibliografie: Manual didactic:Cultura arbuștilor fructiferi și a căpșunului
loading ...