Redirecționarea exportului de fructe către țările UE, India, Țările Arabe, care au alte cerințe față de calitatea fructelor decât țările CSI au determinat o bună parte din pomicultori să defrișeze livezile. Astfel, în toamna 2022, dar și primăvara aceasta suprafețe semnificative de livezi de meri, pruni, piersic, etc. au fost defrișate.
Cei care își permit din punct de vedere financiar și nu vor să renunțe la pomicultură înființează plantații noi, super-intensive, cu soiuri moderne, construiesc depozite frigorifice, instalează linii de sortare, de răcire. Dar fermierii mici, nu-și permit astfel de investiții și spun că vor renunța la creșterea fructelor, în favoarea culturilor de cereale.
Avem în raion agenți economici care au înființat livezi de prun și măr, accesând subvenții de la stat. În prezent, aceștia spun că nu mai sunt rentabile și își doresc să le defrișeze, dar legea nu le permite. Este vorba despre soiul „Kabardinka”, care, anterior, erau exportate în țările CSI, Domnule ministru, ar fi posibilă o revizuire a regulamentului pentru a le permite defrișarea? A întrebat președintele Direcției Agricultură din raionul Anenii Noi, Tamara Ermurachi.
De cealaltă parte, viceprim-ministrul, Vladimir Bolea, îndeamnă pomicultorii să păstreze livezile pentru a vinde fructele la fabricile de procesare sau să facă țuică din ele.
În Republica Moldova, se procesează foarte bine pruna la țuică. De asemenea, pentru țuică se exportă prune în România și Polonia. Recomandați agenților economici să găsească cumpărători. Noi nu putem să dăm derogări, și așa subvenționăm multe afaceri nu farte bine gândite de agricultorii noștri. Dacă agricultorii nu știe sigur unde va vinde producția și care este finalitatea afacerii, mai bine să se oprească. Dar cel mai bine este să devină membrul unei asociații de profil, unde va primi sfaturi utile, a declarat Vladimir Bolea.
Șefii de direcție din mai multe raioane au menționat faptul că fermierii solicitări defrișarea livezilor și a viilor care nu sunt rentabile. Vladimir Bolea însă a declarat că acest proces de defrișare trebuie desfășurat eficient. Altfel, există riscul să nu mai avem fructe pentru procesare, cantități care și așa sunt în scădere.
Ne propunem să încurajăm plantațiile industriale, fabricile de conserve vor avea nevoie de materie primă. Respectiv, producătorii agricoli care au plantații vechi, pot înființa plantații industriale cu soiuri ce necesită mai puține investiții, cu soiuri imune la rapăn, la făinare, așa ca să obțină profit, spune Vasile Șarban.
Îndemnăm agenții economici cu livezi învechite să meargă la Asociația Producătorilor de Conserve „Speranța-CON” și să discute despre ce soiuri au ei nevoie. Astfel vom iniția și crearea grupurilor de producători, a declarat Vladimir Bolea.