ZMEURA AMERICANĂ PRINDE RĂDĂCINI LA COPĂCENI. Cine este agricultorul care o cultivă și ce spune despre această cultură

05 aug 2021
Zmeura americană, care se cultivă mai nou, în țara noastră, în acest an pare să bucure agricultorii cu roadă bună. Este vorba, mai exact, de patru soiuri de zmeur importate acum trei ani prin intermediul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Republica Moldova” și plantate pe terenul agricol a lui Vasile Găină din satul Copăceni, raionul Sângerei, transmite AGROMEDIA cu referire la tv8.md. Începând din luna august și până toamna târziu, în special soiul Caroline, rodește din plin și pot fi culese până la un kilogram și jumătate de fructe per plantă.

Agricultorul spune că acum trei ani, împreună cu fiica sa, au decis să testeze creșterea unor noi soiuri de zmeur importate din Statele Unite, care i-au fost oferite prin intermediul proiectului „Agricultura Performantă în Moldova”. Pentru testare, fermierul a plantat patru soiuri care rodește începând cu luna august și până toamna târziu. Totul a început de la 200 de fire, importate din pepinierele din California și Massachusetts, din SUA. După multă muncă și investiții de mii de lei, în prezent Vasile se bucură de aproximativ 70 de ari plantate doar cu soiul de zmeur Caroline, dulce, de dimensiuni mari și cu posibilități de păstrare îndelungată. Celelalte soiuri nu au fost înmulțite și roada va fi mai mică.

Instruiri de la cercetătorul sârb Aleksandr Leposavic

Antreprenorul povestește că știe și îi place să muncească pământul încă din copilărie. O făcea prin grădina casei părintești sau prin vița de vie de pe câmp, unde printre rânduri mai creștea agriș și zmeură. Acum, zmeura pe care o crește este cu mult mai multă, este protejată de razele soarelui, ploi și grindină, datorită sistemului antigrindină în valoare de circa 200 de mii de lei. Acesta a fost posibil de instalat cu suportul unui grant oferit agricultorului tot în cadrul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova”. Și pentru că în acest an ploile au fost multe, dl Găină a avut mai puține cheltuieli, utlizând mai puțin sistemul de irigare.

Oleg Calestru, specialist tehnic în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova, afirmă că gospodăria lui Vasile Găină este o afacere de familie model, care demonstrează avantajele producerii acestei culturi.

În cadrul proiectului, Vasile Găină mai beneficiază și de asistență în câmp, informații și instrucții privind aplicarea tehnologiilor moderne de producere a zmeurei. În context, el a fost vizitat de cercetătorul în domeniu, Aleksandr Leposavic de la Institutul de Pomicultură din Чачак, Serbia, venit în țara noastră pentru a oferi asitență producătorilor de pomușoare.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate două soiri de zmeur. Investițiile pentru plantarea și cultivarea unui hectar de zmeur sezonier sunt de circa 125 mii lei, iar pentru un hectar de zmeur care fructifică de mai multe ori în sezon se investesc și peste 130 mii lei. Recolta medie per hectar variază între 12 și 14 tone. Datorită îngrijirilor recomandate  cheltuielile pot fi recuperate în maxim trei ani. Actualmente, la noi sunt plantate peste 4 mii de hectare de plantații de pomușoare. Cele mai cultivate sunt căpșunile, zmeura și coacăza neagră.

sursa:tv8.md
 
loading ...