CORTEVA LEARNING DAY: Tehnologii noi pentru un sezon agricol bun

09 feb 2024
Corteva a dat start evenimentelor din 2024 cu trei sesiuni de instruire, desfășurate la Cahul, Bălți și Chișinău. În jur de 700 de fermieri din toată țara, parteneri fideli Corteva, s-au întrunit pentru a descoperi noi tehnologii și informații utile pentru ei. Au stabilit prioritățile sezonului, au identificat metode de soluționare a problemelor din câmp și au făcut planul de acțiuni pentru noul sezon agricol.
 
Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Fungicide și Insecticide Md & Ro, Corteva:
Am organizat aceste evenimente pentru a reaminti fermierilor din Moldova beneficiile produselor Corteva: semințe, produse fitosanitare și produse biologice. Produsele biologice am început să le prezentăm anul trecut, în toamnă, iar astăzi avem deja fermierii care le-au utilizat și au obținut rezultate uimitoare cu ele.
 
După un an de secetă cum a fost 2023, produsele biologice sunt esențiale pentru o agricultură de succes. Utrisha N vine în contextul global de micșorare a emisiilor de Carbon, de împiedicare a evaporării azotului în atmosferă. Are rolul de a aduce sporuri cantitative și calitative pentru fermieri. Nu mai putem să ne axăm doar pe fertilizarea de bază.
 
Corteva are soluții pentru fiecare cultură pe care fermierii doresc să le cultive. În portofoliul companiei, se regăsesc erbicide atât cu aplicare în toamnă, cum este Citadel, dar și cu aplicare în primăvară: Pallas, Prima, Helianthex, Starane Premium, Cordus Forte.
 

Alexandra Petruci, Category Marketing Manager Erbicide Md & Ro:
La porumb, menționez erbicidul Pallas, un erbicid cu spectru larg de combatere, atât pentru buruieni monocotiledonate, cât și pentru cele dicotiledonate. Starane Premium este un erbicid cu o fereastră foarte largă de aplicare, până la stadiul de burduf al culturii de cereale păioase.
 
Pentru cultura de rapiță, avem cele 2 erbicide: Galera Super și Slash – lideri detașați pe acest segment. Iar la floarea-soarelui, portofoliul Corteva oferă fermierilor erbicidul Helianthex – destinat tuturor hibrizilor.
 
Experții Corteva au dezvăluit fermierilor 7 cei mai importanți factori pentru cultura porumbului. Potrivit unui studiu efectuat în SUA, aceștia sunt: vremea, azotul, hibridul, cultura precedentă, pregătirea terenului, densitatea, epoca de semănat.
 
Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds Corteva RO & MD:
Ne-am propus să vorbim fermierilor, în special, despre produsele nou lansate: hibrizii de porumb Pioneer P9944, P9398, P0260, P9975. Și să împărtășim din experiența noastră despre cum putem îmbunătăți producția.
 
Dacă la porumb mergem către producția maximă, la floarea-soarelui trebuie să avem altă strategie. Aici, trebuie să fim ponderați. Testele efectuate arată că dacă fertilizăm floarea mai moderat la început, avem rezultate mai bune.

Fermierii prezenți la eveniment au discutat despre provocările pe care le au în câmp, au făcut schimb de experiență, de informații și opinii și au împărtășit din experiența lor cu produsele Corteva.
 
 
Valentin Airini, administrator SRL AGDAV, satul Petrunea, raionul Glodeni:
Pentru un an secetos, în 2023 am obținut rezultate bune cu hibrizii Corteva. Hibrizii de porumb P8834 și P9610 s-au remarcat prin rezistență la secetă și roade frumoase. Sunt hibrizi din categoria FAO 3010-330 și au o perioadă de vegetație adecvată pentru partea de Nord a Moldovei, pentru a fi recoltați în condiții de umiditate optimă. Anul acesta, umiditatea a fost 14%. Pentru protecția porumbului, folosim erbicidul Cordus Forte de o eficacitate foarte bună și care ne permite protecția dintr-o singură aplicare. La păioase, am aplicat în toamnă Citadel. L-am utilizat și în 2022, și în 2023. La floarea-soarelui, optăm pentru hibrizii de tehnologie Express.
 

Ion Borcilă, administrator SRL Eco-Mondial, satul Gura Camencii, raionul Florești:
În 2023, am avut o suprafață medie de 700 de hectare de floarea-soarelui și 600 de hectare de porumb. O mare parte dintre acestea, au fost însămânțate cu hibrizii Corteva. Pentru floare, am optat pentru hibrizii haioleici. În condițiile anului 2023, rezultatul a fost destul de bun: 3,2 tone de floare la hectar și 6-7 tone de porumb la hectar. De asemenea, Corteva a fost partenerul nostru în lupta cu buruienile cu frunza îngustă la grâu și orz. Pentru 2024, planificăm să testăm noul produs Utrisha N.
 

Alexei Chiriac, administrator SRL Climauțanul AGRO, satul Climăuți, raionul Dondușeni:
Lucrăm cu Corteva de aproximativ 15 ani. Utilizăm produsele din portofoliul lor în proporții mari în gospodăria noastră. 60% din suprafețele de porumb sunt Pioneer. Rezultatele sunt pozitive chiar și în anii secetoși. Anual, avem loturi experimentale pe care testăm produsele noi pe care, ulterior, le introducem în producție. Ultimii 3 ani, cultivăm și rapiță. Am avut hibrizii PT303 și PT289 de la Corteva, am rămas mulțumiți și îi avem și anul acesta în câmp.
 
Anul trecut, am testat pentru prima dată Utrisha N la sfecla de zahăr pe 600 de hectare. Diferența sau, mai bine zis, beneficiile acestui produs s-au văzut atât în perioada de vegetație, cât și la recolte, am obținut +5-7 tone la hectar. O să aplicăm Utrisha N și la porumb cu siguranță.
 

Candu Vladimir, administrator GȚ Candu Vladimir, satul Văsieni, raionul Ialoveni:
În special, de la Corteva luăm hibrizii de porumb, preferații noștri sunt P9415 și P9889. La floare, lucrăm cu LE25, am testat și LE162 și, de asemenea, am rămas mulțumiți. Pentru zona noastră, unde potențialul de producție este de 2,5-3,5, cu LE62 am obținut 2,8 tone. Pentru prima dată, anul trecut am testat Utrisha N la grâu și porumb. Am rămas impresionați de rezultat. La grâu, efectul de înverzire s-a observat la 1 săptămână, iar la porumb a avut spor de producție.
 


Condrea Vadim, administrator SRL Bun Augur, satul Cârnățeni, raionul Căușeni:
Am testat în 2023 produsul Utrisha N la porumb pe aproximativ 100 de hectare. Am avut rezultate bune, cultura a fost mai rezistentă la secetă și producția a fost pe potrivă. Sperăm la prețuri bune ca să putem cumpăra Utrisha N și în acest an. Tot la porumb am ales erbicidul Cordus Forte. Aplicat în stadiul de 2-3 frunze, ne-a ținut cultura curată până la recoltare dintr-o singură aplicare. 
 
Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) este o companie globală de agricultură cu acțiuni la bursă, care combină inovația de vârf în industrie, angajamentul deosebit față de clienți și execuția operațională pentru a furniza soluții profitabile pentru cele mai presante provocări ale agriculturii la nivel mondial.
 
Urmăriți Corteva pe FacebookInstagramLinkedInTwitter și  YouTube
loading ...