ÎNGRĂȘĂMINTELE STARTER - Management strategic al sistemului de nutriție a plantelor

29 dec 2023
Una dintre cele mai moderne și mai eficiente abordări pentru optimizarea nutriției plantelor este utilizarea îngrășământului starter - o cantitate mică de nutrienți, situată în imediata apropiere a semințelor în timpul semănatului. Această practică este o tendință care se dezvoltă activ în agricultura din țările dezvoltate ale lumii.
 
Și Moldova, îngrășămintele starter și tehnologia de aplicare IN-FURROW are perspective mari în acest sens, mai ales în contextul creșterii prețurilor la îngrășăminte, a secetelor persistente, schimbărilor climatice globale și reducerii vulnerabilității sistemelor de producție agricolă.
 
Notă: Tehnologia IN-FURROW (în engleză „in-furrow”, sinonim: aplicare în brazdă) - aplicarea oricăror preparate (îngrășăminte, produse de protecție a plantelor, preparate microbiene, regulatori de creștere etc.) în brazdă, pe semințe sau în imediata apropiere a acestora în timpul semănării.
 
Atât formele uscate, cât și cele lichide pot fi utilizate ca îngrășăminte de pornire. Uneori, împreună cu semințele, se folosesc îngrășăminte granulare cu azot-fosfor: ammophos sau diammophos. Deși aceste îngrășăminte conțin o concentrație mare de nutrienți, au o solubilitate scăzută și un indice de sare ridicat. Cu toate acestea, doar îngrășămintele specializate, în special cele lichide starter sunt potrivite pentru aplicarea în siguranță pe patul de sămânță.
 
Formele lichide de starter au multe avantaje față de granulele uscate clasice, mai ales, în condiții de umiditate insuficientă. Aplicarea uniformă, pătrunderea rapidă în sistemul radicular și un coeficient ridicat de utilizare a nutrienților asigură o absorbție aproape completă. De asemenea, alături de starterul lichid, se pot adăuga suplimentar microelemente, biostimulatoare și insecticide lichide, care ajută la combaterea dăunătorilor din sol.


 

Start bun și creștere rapidă a culturilor în faza incipientă

Utilizarea îngrășămintelor în timpul semănatului este eficientă, în special, primăvara devreme sau toamna târziu, când temperaturile scăzute ale solului afectează negativ creșterea rădăcinilor, activitatea microbiană a rizosferei și absorbția nutrienților (în special fosforul) din sol. O cantitate suficientă de nutrienți, ușor accesibili, în imediata apropiere a rădăcinilor unei plante tinere contribuie la formarea unui sistem radicular bine dezvoltat, care va asigura utilizarea maximă a rezervelor de umiditate și va crește rezistența plantei la secetă. Îngrășămintele aplicate astfel au, în general, un coeficient de absorbție mai mare, ceea ce crește eficiența agronomică a aplicării lor.
 
Creșterea inițială rapidă a plantelor tinere sporește rezistența acestora la dăunători și boli și, de asemenea, le îmbunătățește competitivitatea împotriva buruienilor.
 
Aplicarea îngrășămintelor starter nu este o alternativă a îngrășământului principal, dar, sub rezerva aportului optim de nutrienți sau a unei fertilități naturale ridicate a solului, poate înlocui parțial îngrășământul principal.
 

Sursa de fosfor disponibil: dezvoltare bună a sistemului radicular

Se știe că în fazele incipiente de dezvoltare fosforul este principalul element nutritiv necesar pentru plante, deoarece este practic imobil în sol, iar la temperaturi sub +14 ° C aproape că nu este absorbit, dar fosforul este extrem de necesar pentru creșterea rădăcinilor.
 
Forma îngrășământului este critică. Este de remarcat faptul că numai îngrășămintele lichide de înaltă calitate, fără balast, care conțin fosfor sub formă de ortofosfați, disponibili plantei la temperaturi scăzute și activitate microbiologică scăzută a solului, sunt potrivite pentru această metodă de aplicare.
 
Calitatea materiilor prime utilizate la producerea îngrășămintelor starter determină caracteristicile finale ale produselor. Cele mai mari cerințe sunt puse pentru îngrășămintele In-Furrow®, deoarece acestea sunt aplicate în contact direct cu semințele.
 


Lider în domeniul cercetării și implementării pe scară largă a tehnologiei IN-FURROW în Ucraina și Europa este Compania de cercetare și producție „Kvadrat”. Este compania care, pentru prima dată în spațiul post-sovietic, a dezvoltat și introdus producția de îngrășăminte starter lichide specializate de înaltă puritate - Quantum Diafan.
 
Quantum Diafan ACTion este un segment premium de îngrășăminte starter lichide pe bază de materii prime de înaltă puritate, ceea ce face ca îngrășământul să nu fie complet balast. La selectarea materiilor prime, se verifică fiecare probă pentru absența balastului și a impurităților toxice, a căror prezență poate afecta negativ disponibilitatea nutrienților și poate crește indicele de sare și, ca urmare, poate duce la arsuri ale sistemului radicular într-un stadiu incipient. Toate îngrășămintele conțin 100% fosfor sub formă de ortofosfați, disponibili direct plantelor. Prezența mai multor mărci de îngrășăminte (Quantum Diafan ACTion 3-18-18 și 5-20-5) face posibilă luarea în considerare a cerințelor culturilor individuale și a condițiilor specifice de sol și climă.
 
Pentru o eficiență și mai mare, îngrășămintele starter lichide de nouă generație folosesc tehnologii de gestionare a rizosferei. În acest scop, a fost introdusă tehnologia ACTion în producția Quantum Diafan. Tehnologia Active Carbone (ACTion) are un efect complex, în special, componentele biologic active speciale din compoziție au un efect suplimentar de stimulare și contribuie la activarea microflorei rizosferei. O mai bună dezvoltare a rădăcinilor și o penetrare mai profundă sunt cheia pentru dezvoltarea plantelor și pentru menținerea potențialului ridicat al culturii în fazele ulterioare de dezvoltare.
 

Mod de aplicare

Îngrășămintele starter se aplică în timpul semănatului, folosind aplicatoare speciale montate pe semănătoare. Metoda recomandată este aplicarea în imediată apropiere de sămânță (In-Furrow®). În general, este posibil să se aplice atât îngrășăminte uscate, cât și lichide, conform modelului standard de 2 "× 2" (la o distanță de 5 cm lateral și 5 cm în jos de la semințe). Beneficiile maxime ale îngrășămintelor starter se vor manifesta în cazul aplicării concomitente cu semințele. (Fig. 1).
 
Fig. 1 Metode de aplicare a îngrășămintelor starter
 

 
Scopul principal al tehnologiei In-Furrow® este de a oferi un efect de pornire maxim și de a minimiza factorii negativi de stres, care apar la începutul dezvoltării plantei - momentul în care planta este cea mai vulnerabilă.
 
Pentru ce culturi putem utiliza îngrășămintele starter?
Îngrășămintele starter se aplică la semănatul cerealelor și a culturilor industriale, de asemenea, împreună cu semințe de soia și legume în sol deschis și protejat. Rata de aplicare a îngrășămintelor de pornire este de 10-50 l/ha, în funcție de formula de îngrășământ, cultură, distribuția dimensiunii particulelor, umiditatea solului și alți indicatori. Pe baza experienței mondiale, porumbul și floarea-soarelui răspund cel mai bine la această metodă de fertilizare. La însămânțare se aplică în medie 20-30 l/ha de îngrășăminte lichide ortofosfatice.
 
Urmând tendințele de top, NPK „Kvadrat” implementează cu succes de câțiva ani un program de conversie a semănătorilor de fermă pentru aplicarea îngrășămintelor starter Kvantum-Diafan. Semănătoarele cu 8, 12 și 16 rânduri de diferite mărci (John Deere, Great Plains, KINZE, Vaderstad, Gaspardo, VESTA etc.) sunt echipate cu tehnologii pentru aplicarea îngrășămintelor starter lichide cu un dozator reglabil, care poate fi cu sistem standard de pompare cu control manual al normei sau versiuni mai avansate cu control automat.
 
În plus, este posibilă instalarea unei varietăți de componente inovatoare, care vor completa sistemul de aplicare a îngrășămintelor în imediata apropiere a semințelor. Acestea includ: dispozitivul Rebounder Seed Cover, pentru aplicarea în brazdă a îngrășămintelor, care rezolvă problema aplicării uniforme a semințelor simultan cu îngrășămintele lichide; sistemul unic de control vizual al aplicării Manifold și diferite opțiuni pentru sistemele de pompare pentru aplicarea formelor lichide de îngrășăminte și pesticide.
 
 
Fig. 4 Eficiența utilizării Quantum Diafan ACTion la porumb și floarea soarelui
 

 
De mulți ani, compania studiază și cercetează eficiența îngrășămintelor lichide de pornire Quantum Diafan ACTion (Fig. 4). Conform datelor generalizate pentru perioada 2018-2023, creșterea medie a producției de la aplicare este de 0,2-0,5 t/ha (11-15% din schema de nutriție de control) pentru floarea-soarelui și 0,5-0,8 t/ha (5 -10% a controla) la porumb. Rezultate similare sunt raportate în multe surse privind utilizarea îngrășămintelor starter de calitate în SUA și Canada.
 
La porumb, fără utilizarea îngrășămintelor starter lichide, apare adesea deficiența de fosfor, cu întârziere a creșterii plantelor și colorare antocianică pronunțată a suprafeței frunzelor (înroșirea frunzelor). Efectul îngrășămintelor starter se manifestă prin stimularea creșterii plantelor, dezvoltarea unui sistem radicular puternic și formarea organelor de reproducere, ceea ce contribuie la o mai bună formare a știuleților, la creșterea intensivă în greutate și la creșterea productivității.
 
Astfel, prețurile ridicate la îngrășăminte și schimbările climatice îi obligă pe fermieri să caute modalități de creștere a profiturilor prin utilizarea agrochimicelor. Una dintre aceste moduri este aplicarea îngrășămintelor starter lichide Quantum Diafan ACTion, care poate crește semnificativ ratele de utilizare a nutrienților, îmbunătățește condițiile de creștere inițială a plantelor și face posibilă obținerea unor randamente crescute ale culturilor.
 
Material realizat de AGROMEDIA, în parteneriat cu Irina Kasyanenko, Director Departamentul de dezvoltare economică externă și vânzări NPK „Kvadrat”și Olga Kapitanskaya, Ph.D., Director Departamentul de Cercetare, NPK „Kvadrat”.
loading ...