INTERVENȚII NECESARE LA CULTURILE DE TOAMNĂ CU BAYER

17 apr 2020
A ajus timpul când unica soluție pentru a obține recolte scontate în agricultură, cât nu ar fi de banal, dar este ploaia. Așa afirmă mai mulți specialiști din domeniu și nu în ultimul rand femierii. Seceta care s-a stabilit pe teritoriul țării, încă din vara anului 2019, continuă să fie prezentă.

Pe parcursul lunilor de iarnă, temperatura medie zilnică a aerului a fost între 3 și 7° C, mult mai mare decât norma indicată. Pe de altă parte, un astfel de regim de temperatură a contribuit la îmbunătățirea stării culturilor semănate toamna, dar care au ieșit mai greu din pământ din lipsă de umeditate în perioada seminarului. În același timp, iarna blândă a favorizat dezvoltarea multor boli și dăunători.

Din fericire pentru agricultori, există cateva soluții împotriva acestora. Specialistul companiei Bayer Moldova, Igor Copacinschi, a prezentat metodele de abordare a situațiilor din câmp, care ar putea minimiza pierderile la cultura cerealelor. Așadar, în cazul în care plouă în perioada următoare, iată ce trebuie să faceți:
 
“Trebuie să ținem cont de faptul că plantele de cereale la moment sunt stresate termic și hidric din cauza temperaturilor negative din ultimele săptămâni, aparatul foliar al plantelor a avut de suferit, mai simplu de spus frunzele, iar sistemul imunitar al plantei a scăzut. Din această cauză, sunt favorizate mai puternic boli precum septoria, rugini, fainarea. Noi le recomandăm agricultorilor să facă tratări cu FALCON PRO, care este fungicid cu cel mai bun stop efect, în combaterea bolilor foliare și ale spicului din culturile de gâu”, a specificat Igor Copacinschi.

FALCON PRO se recomandă de aplicat între sfârşitul înfrăţitului şi sfârşitul înfloritului.


 
 “ Pentru cultura de orz fungicidul AVIATOR XPRO combate foarte bine bolile de tip pătări (vezi foto), cu o eficacitate extrem de bună. Mai mult ajută plantele în perioade mai secetoase prin efectul fiziologic pe care îl au asupra plantelor de orz. Acesta micșorează temperatura plantei în mediu cu 20 de grade Celsius, iar în rezultat, consumul de apă este mult mai eficient, fotosinteza se imbunătățste și se obține masa la o mie de boabe net superioară. Cu alte cuvinte o roadă mai bogată”, a precizat Igor Copacinschi.




Tratat cu AVIATOR Competitor Rapița nu face excepție și la fel are nevoie de protecție, fiindcă înghețurile din luna martie, seceta și stresul la care a fost supusă, predispune cultura spre o dezvoltarea a bolilor și a dăunătorilor.


 
 “În acest sens, tratamentul culturilor de rapiță de iarnă cu fungicid TILMOR este foarte important, ceea ce va permite cicatrizarea rănilor pe tulpină și protecția rapiței în perioada înfloritului. În acest mod, protejăm cultura de făinare, putregai alb și alternarioză. Rapița de iarnă are o capacitate compensatorie ridicată, iar condițiile primăverii timpurii, chiar și plantele deteriorate, cu nutriție suficientă de azot, pot forma un randament ridicat. Aceste trei fungicide vor ajuta fermierii ca să stopeze infecțiile din culturile păioase de toamnă,rapită”, a declarat Igor Copacinschi.

Tratamentul cu fungicidele FALCON PRO, AVIATOR sau TILMOR ce au o acțiune curativă, trebuie să fie combinate cu produse în lupta împotriva buruienilor. Erbicidele de la Bayer conțin antidotul necesar pentru ca toate culturile cerealiere să fie în siguranță si să poată forma o recoltă pe masură.
 
“Erbicidul SEKATOR se permite de a fi utilizat până la apariția frunzei stindard. Un erbicid unic ce poate fi aplicat la culturile de gâu, orz. Acestea sunt soluțiile propuse care vor ajuta fermierii ca să stopeze infecțiile din culturile păioase de toamnă, să combată buruienile”,a mai spus Igor Copacinschi.



În aceste condiții, dacă nu reușim să stopăm și să intervenim la timp, plantele riscă să sufere și fermierii nu vor obține rezultatele dorite. Majoritatea agricultorilor speră la producții importante, iar acest lucru se obține, bineînțeles, doar prin abordări individuale și corecte la fiecare câmp și prin utilizarea unor produse de calitate puse la dispoziția fermierilor de către compania care nu i-a dezamăgit niciodată, adică Bayer.
loading ...