RAPĂNUL LA MĂR ŞI PĂR: SIMPTOME, METODE EFICIENTE DE COMBATERE

06 apr 2023
Una dintre cele mai păgubitoare boli în livezile de măr și păr este rapănul, boală produsă de ciuperca Venturia inaequalis sau Venturia pirina. Ce trebuie să știm pentru a combate rapănul?
 
  • Biologia bolii (agentul patogen);
  • Istoricul presiunii de infecție din livadă;
  • Stadiul infecției;
  • Utilizarea eficientă a produsului potrivit la momentul oportun.

Rapănul – Biologia bolii

Boala este produsă de ciuperca Venturia, fiind cea mai întâlnită şi importantă afecţiune a mărului şi părului, care, în condiţii favorabile, poate compromite semnificativ cultura atât cantitativ, cât şi calitativ. Ciuperca iernează pe frunzele infectate, căzute pe sol, sau ca miceliul de rezistenţă, pe ramuri. Primăvara, în funcţie de temperatură şi umiditate, are loc infecţia primară de la sfârşit de martie şi până la început de iunie, care este şi cea mai periculoasă. În acest interval critic, de aproximativ 10 săptămâni, planta este foarte sensibilă la atacul de rapăn. Infecţia primară are loc în mai multe valuri, în funcţie de condiţiile climatice şi de maturarea ascelor cu Ascospori de pe frunzele căzute pe sol.

Infecţia primară cu ascospori se realizează cu succes dacă sunt frunze şi fructe umede, a căror perioadă de umectare să fie > 5-10 ore, deoarece există o corelaţie directă cu umiditatea. Perioada de incubare (apariţia primelor simptome) poate să dureze în funcţie de temperatură de la 7 zile la temperaturi mai ridicate, până la peste 18 zile la temperaturi scăzute.

Rapănul - Simptome de infecție

Rapănul apare prima dată pe frunze, peduncul, sepale, fructe, unde provoacă daunele cele mai importante, iar mai rar poate să atace şi lăstari. În prima fază a infecţiei, pe frunze apare o pată de decolorare puţin gălbuie transparentă, care mai târziu se transformă în măsliniu.

Pe frunze apar mai multe pete care se unesc şi ocupă o suprafaţă mare, reducând astfel capacitatea de fotosinteză şi de hrănire a pomilor.

Fructele atacate se deformează, crapă şi cad ca urmare a atacului. Lăstarii atacaţi se usucă sau îngheaţă în timpul iernii.Utilizarea sistemelor de suport al deciziilor, sau a unei rețele de stații meteo în livezi (Decision Support Systems – DSS) ne ajută să avem predictibilitatea infecțiilor cu rapăn pentu următoarele zile sau confirmarea infecțiilor cu rapăn apărute în zilele trecute.

Rapănul - Combatere, tratament

Bazat pe datele înregistrate în sistemele de suport al deciziilor, determinăm strategia de combatere și momentul de aplicare:
  • înainte de apariția bolii, se recomandă utilizarea produselor preventive de contact precum cupru. 
  • după confirmarea infecției cu rapăn și a intensității acesteia, recomandăm utilizarea produselor cu acțiune curativă: CHORUS®SWITCH®, și SCORE® alături de un partener de contact.
Momentul potrivit pentru tratamentele cu CHORUS®SWITCH®, și SCORE® este în funcție de stadiul de dezvoltare.

CHORUS® este mai eficient pe frunze și la temperaturi scăzute (< 10°C), iar SCORE® mai eficient pe fructe și la temperaturi ridicate (> 10°C). În caz de infecție ridicată se recomandă repetarea tratamentului la un interval de 5 – 7 zile între aplicări. Se recomandă de asemenea combinarea întotdeauna cu alte produse de contact în doză întreagă din ambele produse.
 
Strategia de combatere a rapănului la mărStrategia de combatere a rapănului la părCere produsele de la distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii despre produsele Syngenta, puteți accesa www.syngenta.md
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...