CEREALELE PĂIOASE: Cum asigurăm un start bun și o cultură curată

19 jul 2023
Pentru cultura de grâu, dezvoltarea bună în toamnă și intrarea în iarnă în condiții optime sunt elemente decisive pentru o recoltă bună la final. Cum asigurăm un start bun pentru grâul de toamnă și detalii despre schema de protecție a culturii, cu aplicarea preparatelor necesare în funcție de fenofaza de dezvoltare, explică Sergiu Panuța, director tehnic și comercial ADAMA în R. Moldova.
 
Sergiu Panuța, director tehnic și comercial ADAMA în R. Moldova:
Am reușit să combatem eficient buruienile din cultura de grâu prin aplicarea produsului Trinity în toamnă, în fenofaza BBCH-13. Un avantaj al acestui produs este faptul că se reactivează în primăvară și poate combate buruienile care sunt în curs de germinare și nu mai sunt necesare tratamente în perioada de vegetație a culturii.
 

SCHEMA DE PROTECȚIE A CULTURILOR CEREALIERE:

BBCH 13 – 3 frunze ale culturii
  • Buruieni dicotiledonate anuale și unele monocotiledonate anuale: iarba vântului obișnuită, firuță anuală: TRINITY SC – 2,0 l/ha (varianta 1 de erbicidare).
BBCH 29 – sfârșitul înfrățirii
  • Buruieni dicotiledonate anuale, inclusiv cele rezistente la 2,4-D și unele buruieni perene: Trimmer 50WG – 30g (varianta 2 de erbicidare).
  • Gândacul ovăzului (Oulema melanopus), Ploșnița asiatică (Eurygaster integriceps), Tripsul grâului (Haplothrips tritici), Păduchi (Aphididae): Lamdex 5 EC – 0,2 l/ha.
  • Septorioză (Septoria tritici), Pirenoforoză (Pyrenophora tritici -repentis): Phoenix – 1,5 l/ha.
  • Făinare (Erysiphe graminis), Septorioze (Septoria spp.), Rugini (Puccinia spp.), Fuzarioze (Fusarium spp.), Helmintosporioze (Helminthosporium spp.): Leander 750 EC – 0,75 l/ha.
BBCH 37 – apariția frunzei standart
  • Gândacul ovăzului (Oulema melanopus), Ploșnițe (Eurygaster spp., Aelia spp.), Afide (Aphididae): Mavrik 2F – 0,2 l/ha.
  • Complex boli foliare (Fusarium spp., Puccinia spp. Erysiphe spp., Septoria spp.): Custodia 320 SC – 0,8 l/ha.
BBCH 61 – începutul înfloritului
  • Ploșnița asiatică a cerealelor (Eurygaster integriceps), Tripsul grâului (Haplothrips tritici), Afide (Aphididae): Kestrel 20 SL – 0,1 l/ha.
  • Complex boli foliare (Fusarium spp., Puccinia spp. Erysiphe spp., Septoria spp.): Custodia 320 SC – 1,0 l/ha.
  • Stimularea procesului de fotosinteză, îmbunătățirea procesului de absorbție al azotului și reglarea metabolismului plantei atunci când este afectată de diferiți factori abiotici  (secetă, temperaturi ridicate): Exelgrow - 0,75 l/ha.
ADAMA pregătește produse noi pentru tratarea cerealelor păioase: 3 fungicide bazate pe protioconazol și un erbicid. Acestea urmează a fi lansate în sezonul următor și vor completa portofoliul companiei pentru a asigura o protecție completă a culturilor.

Pentru mai multe detalii despre doze și perioade de aplicare a tratamentelor la cerealele păioase, vedeți materialul VIDEO.
loading ...