SCHEMA DE PROTECȚIE PENTRU RECOLTE SIGURE ȘI RENTABILE DE PORUMB

11 jul 2023
Porumbul este considerată o plantă sensibilă la îmburuienare. Numărul mare de buruieni, care sunt consumatoare mari de lumină, nutrienți şi apă, concurenții nr. 1 ai plantelor de cultură, provocă pagube însemnate. Pentru menținerea sub control a buruienilor și dăunătorilor este importantă aplicarea la timp și eficientă a tratamentelor.

Sergiu Panuța, Director Comercial și Tehnic ADAMA, explică în detaliu schema de protecție a culturii de porumb:
În condițiile anului curent, a fost foarte importantă aplicarea secvențială a erbicidelor în funcție de fenofaza de dezvoltare a culturii și în funcție de gradul de dezvoltare a buruienilor. Astfel, am dat un start mai bun al culturii.

Noutatea companiei de anul acesta este produsul Excelgrow. Este indicată aplicarea lui în fenofazele: BBCH 16 (6 frunze) și BBCH 22 (12 frunze).
 

SCHEMA DE PROTECȚIE LA PORUMB

BBCH 13 – 3 frunze ale culturii
  • Buruieni dicotiledonate anuale și perene, buruieni monocotiledonate anuale, iarba bărboasă, costrei din semințe: Gentis 450 EC - 0,5 l/ha.
  • Gărgărița frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis):  Nicogan 40 OD - 0,6 l/ha.
  • Gărgărița frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis):  Lambda-cihalotrin 50 g/l - 0,2 l/ha.
BBCH 15 – 5 frunze ale culturii
  • Buruieni mono- și dicotiledonate anuale: Starship 100 SC - 1,25 l/ha.
  • Buruieni monocotiledonate anuale, inclusiv specii de mohor, iarba bărboasă, costrei din semințe: Nicogan 40 OD - 0,8 l/ha.
BBCH 16 – 6 frunze ale culturii
  • Stimularea procesului de fotosinteză, îmbunătățirea procesului de absorbție al azotului și reglarea metabolismului plantei atunci când este afectată de diferiți factori abiotici  (secetă, temperaturi ridicate): Exelgrow - 0,75 l/ha.
Din ce vedem astăzi în câmpul demonstrativ, putem spune sigur că s-a reușit obținerea unui control foarte bun al buruienilor și asta se datorează doar produselor ADAMA care au fost aplicate.

Pentru mai multe detalii despre doze și perioade de aplicare a tratamentelor la porumb, vedeți materialul VIDEO.
loading ...