TRATAREA SEMINȚELOR ÎNAINTE DE SEMĂNAT. Avantaje și sfaturi utile

30 jun 2023
Tratamentul semințelor este una dintre cele mai importante verigi tehnologice pentru obținerea producțiilor rentabile și profitabile. S-a observat că plantele provenite din semințe tratate cu Austral® Plus sau Vibrance® Duo dezvoltă rădăcini mai adânci și o tulpină mai viguroasă, permițând o absorbție mai bună a apei și a substanțelor nutritive din sol, precum și o dezvoltare mai bună a culturii.
 
Tratamentul semințelor oferă:
  • Control superior al bolilor din sol și din sămânță și al insectelor (tratament insecto-fungicid)
  • Vigoare, răsărire uniformă
  • Îți protejează investiția și poți obține potențialul de producție propus
Combinația dintre controlul superior al insectelor, răsărire rapidă, vigoarea tinerelor plante și nivelul ridicat al producției, determină fermierii din întreaga lume să opteze pentru semințe gata-tratate sau să folosească produse tratament sămânță, fiind o alegere excelentă care duce la creșterea venitului și a ratei profitului.

La Syngenta, fermierii găsesc un portofoliu complet de produse pentru tratarea semințelor de cereale păioase.  

Silviu Caimac, Bussines Manager Produse Tratament Semințe Cereale pentru România și Republica Moldova, explică în detaliu cum lucrează produsele pentru tratamentul semințelor și care sunt avantajele utilizării acestora.

Recomandarea Numărul 1 este Austral® Plus -  insecto-fungicid pentru tratarea semințelor de orz și grâu. Se prezintă ca un amestec complex din 2 substanțe active (fungicid și insecticid), care se completează reciproc, iar plantele beneficiază de un efect fito-tonic (răsărire mai rapidă, uniformă, vigoare sporită pentru plante). Folosirea adjuvantului AG 40R ajută la efectuarea unui tratament de calitate; soluția acoperă mult mai bine fiecare sămânță, crește viteza de tratat și semințele se usucă mai repede.

Austral® Plus asigură combaterea excelentă a dăunătorilor de sol. Vorbim aici de viermii sârmă, dar și despre larvele gândacului ghebos. În plus, combate bolile din sol și din sămânță, explică Silviu Caimac.

Recomandări de aplicareDacă fermierii nu planifică să efectueze tratamente cu insecto-fungicide, Syngenta le vine în ajutor cu alte 2 produse cu acțiune fungicidă:

Vibrance®Duo - o suspensie concentrată cu acțiune fungicidă pentru tratarea seminţelor de grâu, orz, triticale, secară şi ovăz, ce conţine două substanțe active complementare: sedaxan şi fludioxonil. Este conceput pentru a combate cel mai larg spectru de boli la cereale păioase, având și efect de stimulant pentru înrădăcinare mai abundentă și mai adâncă în sol.

Sedaxan reprezintă una dintre cele mai noi tehnologii de combatere a bolilor din sămânță. Iar sedaxan are un efect puternic de înrădăcinare, care stimulează sănătatea rădăcinilor pentru o absorbție optimă a apei și a nutrienților din sol, spune specialistul.

Recomandări de aplicareAl doilea produs este Celest® Extra - un fungicid utilizat pentru tratarea semințelor de grâu și orz. Celest® Extra este un produs complet sub formă de amestec de două substanţe active, cu moduri de acţiune şi spectru de activitate diferite:
  • Fludioxonilul este un fungicid de contact și penetrant cu spectru larg de acțiune și cu activitate de durată. Fludioxonilul inhibă germinarea sporilor, distrugând agenții patogeni de pe suprafața semințelor (inclusiv în zona comisurii-centrale a bobului) și creează o barieră în jurul seminței în momentul semănatului (nu permite infectarea seminței cu agenți patogeni din sol).
  • Difenoconazolul este un fungicid triazolic, sistemic, cu spectru larg de acțiune antifungicidă.
Celest® Extra este un produs pe care fermierii se pot baza pentru a obține rezultate excelente, subliniază Silviu Caimac.

Recomandări de aplicare

 
Atât Vibrance® Duo, cât și Celest® Extra au adjuvantul încorporat în produs, denumit tehnologia Formula M™, un complex de substanțe speciale care ajută la o mai bună acoperire cu soluție a semințelor, curgere mai rapidă în mașina de tratat, uscare mai bună a semințelor și culoare roșie mult mai intensă.

Pentru mai multe detalii și explicații ale expertului Syngenta, vedeți materialul VIDEO. Iar pentru informații despre toate produsele Syngenta, accesați pagina web www.syngenta.md sau consultați reprezentantul regional. Contacte: https://www.syngenta.md/echipa-syngenta-moldova.

 
loading ...