VIDEO: SCHEMA DE PROTECȚIE A RAPIȚEI DE TOAMNĂ CU PRODUSELE ADAMA

24 mai 2022
Compania Adama Agricultural Solutions, una dintre companiile de top din industria de protecție a plantelor și cea mai mare firmă off-patent la nivel global, prezintă rezultatele obținute pe lotul demonstrativ în cultura de rapiță din Gospodăria Țărănească a fermierului Burduja Mircea, din satul Mărculești, raionul Florești.
Este pentru prima dată când fermierul include în asolament cultura de rapiță. A efectuat toate lucrările cu suportul consultantului companiei ADAMA, Sergiu Panuța și utilizând exclusiv produse fitosanitare ADAMA.

Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări, ADAMA: Am decis să facem un lot demonstrativ în câmpul de rapiță a gospodăriei țărănești „Burduja Mircea”. Îi mulțumim domnului Mircea pentru că a acceptat provocarea. Nu este ceva tradițional, este absolut nou, o metodă inovativă, aș spune eu, care a permis adaptarea culturii la condițiile meteo, în  special cele din toamna anului trecut.

Mircea Burduja, fermier GT „Burduja Mircea”:  Nu am avut în asolament rapiță. Am decis să semănăm în urma consultărilor agentului ADAMA, care este cu sufletul alături de fermieri. Uitați-vă, ce am obținut în baza sfaturilor oferite!

Până în prezent, aici, am utilizat doar produsele ADAMA. Evident că așa va fi și în continuare. Suntem mulțumiți de absolut toate produsele: fungicide, insecticide, erbicide, graminicizi, eficiența se vede cu ochiul liber. La fel, am participat și la multe seminare organizate de compania ADAMA la Fălești, la Mărăndeni.

Am folosit produsele ADAMA și până la rapiță, pentru grâu, floarea soarelui, la toate. În special la rapiță, am utilizat fungicidele și insecticidele Mavric, care au dat eficiență foarte bună. În prezent, nu avem nici o insectă în lan. Astfel, dacă vom avea condiții de semănat, rapița nu va mai dispărea din asolamentul nostru. Avem puțin pământ, dar reușim să scoatem maxim ce ne dorim.

Sergiu Leonte, reprezentant companie WE TRADE: Suntem distribuitorul de bază al companiei ADAMA, lucrăm împreună de 10 ani. Promovăm pe piața Republicii Moldova preparatele de uz fitosanitar care cuprind toată gama de plante agricole de câmp, livezi și vii. Produsele companiei ADAMA sunt de top deoarece participă la tot procesul tehnologic. Burduja Mircea, deși crește rapița primul an, o face ca la carte, de nota 10. Pe câmpul dumnealui, a fost implementată tehnologia netradițională de semănat rapița:  70 /45/30 între rânduri. Plusul acestei tehnologii este faptul că rapița, având o putere de ramificare mare, are posibilitatea ca toate ramurile să aibă aer, să vânt, lumină, ca să poată forma cât mai multe păstăi cu masă mai mare de 4g la o mie de semințe.

Pe lotul demonstrativ din gospodăria lui Mircea Burduja a fost testată și aplicată cu succes schema de protecție în cultura de rapiță, pentru a combate atât dăunătorii cât și bolile plantei. Rezultatul este cel așteptat. Potrivit fermierului, în prezent, în lanul de rapiță, practic nu este nici un dăunător.

Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări, ADAMA: Cât despre portofoliul de produse al companiei ADAMA: bineînțeles că acesta cuprinde produse care pot soluționa diferite probleme ce apar atât toamna, cât și primăvara. Toamna, probabil producătorii de rapiță cunosc, a existat o dezvoltare foarte înaltă a viespii rapiței. În acest caz, am aplicat produsul LAMDEX, produs care ne-a permis să menținem controlul acestor dăunători. Le fel, o dezvoltare destul de înaltă aveau și puricii cruciferelor, care, prin aplicarea acestui produs, a putut fi ținută sub pragul economic de dăunare. De asemenea, am reușit combaterea buruienilor monocotiledonate. Am prevenit apariția gândacului lucios al rapiței. Controlând dăunătorii, putem obține un surplus de recoltă important, o recoltă înaltă și calitativă.

Pentru a afla mai multe detalii despre fiecare etapă de tratament a schemei de protecție, produse utilizate și perioada de aplicare a acestora, vizionați materialul VIDEO.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

DK EXCEPTION ȘI DK IMARET – Hibrizi de Succes, fără compromisuri

24 jun 2022

VIDEO: SCHEMELE DE PROTECȚIE CORTEVA – Control absolut în livezi și vii

24 jun 2022

PT298 / AGILE – hibridul de rapiță Pioneer® cu cel mai ridicat nivel de rezistență la scuturare

22 jun 2022

PT303 SCLEROTINIA PROTECTOR – UNIC ÎN EUROPA

16 jun 2022

SCLEROTINIA PROTECTOR – O TEHNOLOGIE UNICĂ PENTRU CULTURA DE RAPIȚĂ

09 jun 2022
Știri recomandate

VIDEO: Soluțiile ADAMA în combaterea buruienilor din cultura de porumb

11 oct 2021

ÎN ACEST AN, RAPIȚA NU PREA ARE NECTAR. Unii apicultori încă își hrănesc artificial albinele

10 mai 2022

PUTREGAIUL ALB (SCLEROTINIA) LA RAPIȚĂ. Metode de control. Număr de tratamente

03 mai 2022

GÂNDACUL LUCIOS AL RAPIŢEI. METODE DE COMBATERE. INSECTICIDE CARE PROTEJEAZĂ ALBINELE

28 apr 2022

VIDEO: SCHEMA DE PROTECȚIE A RAPIȚEI DE TOAMNĂ CU PRODUSELE ADAMA

VIDEO: SCHEMA DE PROTECȚIE A RAPIȚEI DE TOAMNĂ CU PRODUSELE ADAMA

VIDEO: SCHEMA DE PROTECȚIE A RAPIȚEI DE TOAMNĂ CU PRODUSELE ADAMA

loading ...