CE FACEM DUPĂ RECOLTAREA STRUGURILOR? Vezi câteva recomandări în acest sens

08 oct 2021
Suntem la finalul sezonului de recoltare a strugurilor. Totuși, munca unui viticultor nu se oprește nicidecum aici. Din contra, odată culeși strugurii, în plantațiile de viță de vie trebuie executate o serie de lucrări importante, atât la nivelul solului, cât și asupra butucilor.
 
Specialiștii în agricultură recomandă efectuarea următoarelor 7 tipuri de lucrări în această perioadă.
 
  1. Tratamentul viței de vie
Deși mulți ar spune că perioada tratamentelor a trecut, un număr tot mai mare de fermieri iau în considerare aplicarea unui tratament suplimentar în plantațiile de viță de vie, după ce strugurii au fost recoltați.
 
Prin acest tratament, se urmărește reducerea rezervei de boli pentru anul următor, deoarece intervalul de timp dintre recoltare și căderea frunzelor începe să fie din ce în ce mai lung de la un an la altul. Mai ales că pot apărea și valuri de infecție pe noile creșteri, cum ar fi lăstarii sau ciorchinii.
 
În scopul micșorării presiunii de boli pentru următorul an, specialiștii recomandă folosirea produselor de contact, pe bază de cupru și sulf.
 
  1. Arătura de toamnă
Această lucrare se efectuează doar după căderea frunzelor și are drept rezultat un șanț, pe mijlocul intervalului.
 
Această lucrare va asigura acumularea apei provenite din ploi și ninsori. Totodată, asigură și o bună aerisire a solului, cu rezultate benefice asupra dezvoltării sistemului radicular superficial al butucilor de viță de vie. Mai mult, prin arătura de toamnă la vița de vie se vor distruge atât unii dăunători care trăiesc în sol, cât și rezerva de semințe de buruieni.
 
Concomitent cu arătura de toamnă la vie se recomandă și o încorporare adâncă în sol a îngrășămintelor organice și chimice.
 
  1. Subsolajul
Orice viticultor cunoaște importanța unei bune aerisiri a solului, inclusiv la adâncimi mai mari. De aceea, specialiștii recomandă efectuarea lucrării de subsolaj.
 
Subsolajul contribuie la oxigenarea solului la adâncimi de 35-40 de centimetri, precum și pătrunderea și reținerea apei în straturile mai adânci de sol. În acest mod, se vor crea condiții favorabile de dezvoltare a noilor creșteri radiculare.
 
Lucrarea de subsolaj la vița de vie se face alternativ, din două în două intervale. Se va reveni pe același interval abia după 4-6 ani, în funcție de tipul de sol.
 
  1. Fertilizarea plantațiilor de viță de vie
Fertilizarea viei este una dintre cele mai importante verigi din lanțul tehnologic și se realizează prin administrarea de îngrășăminte organice și chimice, cu fosfor și potasiu.
 
Se va acorda atenție atât la cantitatea, cât și la tipul de îngrășăminte folosite. Acestea depind de tipul de sol, de vârsta plantației de viță de vie, precipitații și chiar și de producția obținută anterior.
 
Acest proces asigură completarea până la nivelul optim al necesarului de macroelemente și microelemente. Un nivel corect al acestora va asigura butucilor de viță de vie atât rezistența necesară supraviețuirii la gerurile din timpul iernii sau la atacurile dăunătorilor, cât și o diferențiere favorabilă a mugurilor de rod.
 
  1. Protejarea butucilor de viță de vie
Fără această lucrare, este posibil ca vița de vie să nu treacă cu bine de iarnă.
 
Protejarea butucilor este obligatorie și se face prin acoperirea totală (îngroparea butucilor) sau parțială cu pământ (mușuroitul butucilor) a viței de vie, în dependență de soiul de viță de vie, forma de conducere a acesteia și zona în care se află plantația.
 
Protejarea viței de vie se poate face manual, cu o sapă, în cazul plantațiilor de mici dimensiuni, sau mecanizat, cu ajutorul plugului cultivator.
 
  1. Tăierile de rodire
Tăierile de rodire la vița de vie au început să fie efectuate în ultimii ani în perioada noiembrie-decembrie. Tăierile de rodire se fac la soiurile de vie rezistente la ger, precum și la plantațiile de pe terenuri mai înalte.
 
În acest mod, pot fi evitate pierderile de muguri de rod cauzate de temperaturile negative din lunile ianuarie-februarie.
 
Dacă vița de vie e cultivată pe terenuri plane, pot fi efectuate așa-numitele „tăieri de ușurare”, prin care se elimină aproximativ 30% din coardele anuale.
 
  1. Înființarea unei noi plantații de viță de vie
Finalizarea procesului de recoltare a strugurilor, permite defrișarea plantațiilor vechi de viță de vie. În acest mod, terenul va fi pregătit pentru plantarea unor butucii de vie în vederea înființării unei noi plantații de viță.
 
Aceasta este una dintre lucrările care necesită un volum mare de muncă, indiferent că vorbim despre plantarea manuală sau mecanizată. De asemenea, e nevoie de cunoștințe temeinice și o experiență vastă, având în vedere că viitoarea plantație va avea o durată de viață de circa 30-40 ani.
 
Acordă o atenție sporită asupra originii materialului de plantat. Cere sfatul producătorilor cu experiență și achiziționează butașii doar din plantații sau unități autorizate să ofere material certificat.

 
 
 
loading ...