INTRODUCEREA VITICULTURII ECOLOGICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: totalurile proiectului

15 mai 2023
Tot mai mulți producători din domeniul vitivinicol sunt interesați de metodele tradiționale de producere a vinului și strugurilor ecologici, dar această tranziție nu este una deloc ușoară și necesită cunoștințe, investiții și timp.

Pentru viticultorii interesați de cultivarea viței-de-vie în sistem ecologic, a fost implementat proiectul Introducerea Viticulturii Ecologice în Moldova (IVEM), finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și implementat de Asociația Națională de Dezvolare Rurală (ACSA). Proiectul a avut drept scop să dezvolte și să promoveze industria de producție ecologică a strugurilor și a vinului ecologic în Republica Moldova, folosind experiența viticultorilor și vinificatorilor din Republica Cehă, împărtășită într-un mod foarte profesional de experții cehi, domnii Petr Vaculik și Tomas Richter. Participanții din cadrul proiectului au beneficiat de instruiri practice, dar și suport financiar pentru procurarea unor utilaje agricole. De asemenea, în cadrul proiectului a fost elaborat ”GIDUL PRACTIC de cultivare a viței de vie pentru vin în sistem ecologic”, primul de acest fel la noi în țară, care vine să completeze cu informații de ultima oră aspectele ce țin de promovarea tehnologiilor inovatoare la scară mică și investițiile ecologice corespunzătoare pentru a îmbunătăți performanța de mediu a viticultorilor și vinificatorilor din Moldova.



Recent, a avut loc festivitatea de închidere a proiectului, în cadrul căreia au fost înmânate certificatele de participare și efectuate totalurile. Evenimentul a fost organizat la Crama Tronciu Wines, unul din beneficiarii proiectului.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Moldova, Stanislav Kazecky, a apreciat efortul viticultorilor și vinificatorilor moldoveni și a remarcat potențialul mare de dezvoltare a sectorului.

Republica Cehă are multe proiecte în R. Moldova, în domeniul sănătății, domeniul social, dar trebuie să spun că proiectul din domeniul viticulturii ecologice este cel mai frumos din ultimul timp. Sunt banii cetățenilor Republicii Cehe care s-au investit și sunt sigur că au fost gestionați foarte bine și au ajutat la creșterea producerii de vin ecologic în Republica Moldova. Am văzut timp de doi ani mulți producători de vin și cred că cei care se dedică producției ecologice sunt cei mai curajoși pentru că nu este deloc ușor, a specificat ambasadorul.



Este finalul unei etape, nu și al colaborării noastre. Poziția noastră în acest proiect nu a fost doar ca experți, noi tot am învățat foarte multe lucruri de la colegii din Moldova, întrucât aici, sectorul vitivinicol este mult mai mare și important decât în R. Cehă. Pe de altă parte, am adus în acest proiect experiența țării noastre de peste 30 de ani în domeniul vinului ecologic, a precizat Petr Vaculik, Expert din Republica Cehă.

Proiectul cu durata de un an și jumătate a implicat unitățile vitivinicole certificate ecologic, cei care se află în perioada de conversie, precum și cei interesați să treacă la producția ecologică. Beneficiarii au participat la un program complex de instruire la unitățile viticole demonstrative, care a inclus subiecte de bază privind cultivarea viței de vie în sistem ecologic, precum și producția ecologică procesată și promovarea vinurilor ecologice.



În cadrul seminarelor pe care le-am desfășurat, am prezentat viticultorilor lucrările tehnologice specifice cultivării în sistem ecologic. Începând de la tăierea în uscat, întreținerea solului și, desigur, eliminarea substanțelor de sinteză chimică în protecția plantației și combaterea buruienilor.. Toate aspectele practice au fost discutate și prezentate pe loturile demonstrative de la „Crama Domnească” și „Gogu Winery”, a menționat Anatolie Fala, Director de programe, ACSA.

Toate detaliile tehnice: de la plantare până la îmbuteliere și comercializare, dar și informații despre cadrul legal, necesare viticultorilor în procesul de conversie la agricultura ecologică au fost incluse în ”GIDUL PRACTIC de cultivare a viței de vie pentru vin în sistem ecologic”. Autorii Ghidului sunt Anatolie Fala și Nicolae Nicolaescu, cu suportul experților cehi: Petr Vaculik și Tomas Richter.



Am explicat viticultorilor toate etapele de tranziție de la agricultura tradițională, la cea ecologică, inclusiv cadrul normativ din Republica Moldova și cel al Uniunii Europene. Totodată, s-a discutat despre toate lucrările permise, preparatele autorizate, tehnicile de cultivare în sistemul de agricultură ecologică și desigur, despre riscurile de contaminare ce pot surveni în procesul de cultivare și procesare a strugurilor.

Cu referire la condițiile necesare pentru inițierea conversiei: operatorii trebuie să fie înregistrați la MAIA, să fie monitorizați și certificați de către un organism acreditat. Din păcate, încă avem în Republica Moldova certificarea dublă: cea națională și cea europeană. În prezent, avem 2 organisme acreditate pentru certificarea națională și 13 operatori pentru acreditarea europeană, a explicat Nicolae Nicolaescu, Expert național în agricultura ecologică.

Participanții la proiect au menționat că cel mai des întâlnită dificultate a celor interesați de agricultura în sistem ecologic este accesul al informații. Astfel, instruirile din cadrul proiectului au fost foarte utile pentru ei și cu siguranță cunoștințele acumulate îi vor ajuta să își îmbunătățească calitatea produselor lor și să-și crească accesul la piețele internaționale care solicită tot mai mult produse vitivinicole ecologice.

Toate componentele programului au fost extrem de necesare pentru noi, dar, cel mai mult am beneficiat de grant. Am cumpărat un tractor nou și un tocător, în prezent, utilajele sunt în lucru: cosim iarba și stropim plantația. Suntem o gospodărie mică, deținem 7 hectare de viță-de-vie. Conversia la agricultura ecologică am început-o încă în 2010, iar în 2013 am și obținut prima roadă certificată. De atunci, producem doar ecologic. La început, speram că asta ne va deschide o cale alternativă pentru vânzări, dar nu este deloc ușor. Primul client interesat de certificat l-am cunoscut acum 3 ani, la o expoziție, astfel, în decembrie anul trecut am efectuat primul export. Este o rețea de magazine cu produse ecologice din Germania, povestește Constantin Stratan, Vinăria  Crama Domnească.



Sunt mai mult de 10 ani de când am trecut la cultura ECO, încă din 2010, când am plantat struguri de masă. A fost complicat la început, consumatorii nu erau gata să plătească mai mult pentru un produs ecologic și am renunțat. Ulterior, am revenit, acum, suntem în al 3-lea an de conversie la agricultura eco și al patrulea an de când nu facem lucrări cu răsturnarea brazdei în vița de vie și efectuăm tratamentele doar cu substanțe permise.

În cadrul proiectului am participat la seminare și am beneficiat de suport pentru a cumpăra un tocător. Îl utilizăm la tocat primăvara apoi la cosit în plantație, povestește Nicolae Tronciu, Tronciu Wines.

În urma unei analize a datelor MAIA, s-a stabilit că în 2021 existau șapte producători specializați în vitivinicultură ecologică, reprezentând puțin peste 2% din toate vinăriile înregistrate în Registrul vitivinicol al Republicii Moldova și  aproximativ 8% din toți producătorii ecologici înregistrați la MAIA. În același timp, comunitatea producătorilor vitivinicoli manifestă un interes foarte mare pentru practicile ecologice și vinurile eco ca produse cu un potențial înalt, în special pe piețele de export europene.

ACSA, în calitate de implementator a proiectului IVEM, transmite un bun augur tuturor implementatorilor viticulturii ecologice în Moldova, care sunt încurajați să urmeze exemplul acestui proiect și să dezvolte o industrie vinicolă ecologică în țară.
loading ...