Ion Țurcan este un selecționer împătimit de soiurile de viță-de-vie, care a reușit să adune în colecția sa peste 200 de soiuri, circa 20 dintre ele fiind selecție proprie. Deși este profesor de fizică și matematică, pasiunea pentru viticultură l-a urmărit toată viața și ultimii peste 20 de ani i-a dedicat selecției soiurilor de struguri.
Este o muncă foarte migăloasă, ce necesită mult studiu, cercetare, timp, dar rezultatele sunt pe măsură și plăcerea ce o primește de pe urma activității sale nu se compară cu nimic, spune selecționerul. Atunci când își propune să creeze un soi nou, neapărat atrage atenția la rezistența acestuia și nu în ultimul rând, la unicitatea gustului și aromei.
Fiecare soi creat de mine aste dedicat cuiva. Copiii mei au toți soiurile lor, nepoțelele, satul natal, soția și toate sunt deosebite prin ceva: aromă, gust, culoare, dimensiuni. Am făcut 179 de încrucișări pentru a obține soiurile noi, a menționat Ion Țurcan în interviul acordat pentru AGROMEDIA.
Așa au apărut soiuri precum: „Muscatul Ioanei”, „Muscatul lui Liubomir”, „Zâmbetul Laurei”, „Capriciile Ericăi”, „Visul Dianei”, „Zartaian de seră”, „Academic Vlasov”, „Nezavertailovca” și multe altele.
Cumpărătorii caută anume soiurile noi create, în special, pentru rezistența acestora la ger, boli și dăunători. Dacă soiul obținut are bobițe arătoase, struguri frumoși, gust deosebit, dar nu trece testul rezistenței, este lichidat. Noi punem mare accent pe necesitățile și așteptările cumpărătorilor, să nu necesite mult timp îngrijirea butașilor, spune bărbatul.
De cele mai multe ori face încrucișarea prin semințe, dar apelează și la metodele prin inflorescență sau tăiere. Cei pasionați, cumpără câțiva butași pe care îi înmulțesc acasă. Specialistul le oferă toată informația necesară pentru un rezultat bun.
Mult contează portaltoiul pe care se face altoirea. Sunt portaltoaie cu rădăcină foarte adâncă, asta creează rezistență la ger. Altele au rădăcinile mai la suprafață, pe acestea ne străduim să le evităm. Ele pe timp de arșiță duc la uscarea butașului și la temperaturi joase, fiind la suprafață, îngheață. De cele mai multe ori, aleg portaltoiul „kober” sau SO4, spune specialistul.
Viticultorul se mândrește cu rezultate frumoase precum struguri ce cântăresc 5 kg, sau care ating 0,5 metri, bobițe de dimensiunea unei cutii de chibrituri, struguri cu gust de zmeură, mure sau busuioc.
Alături de Ion Țurcan sunt copiii săi care îl susțin și îl ajută. Astfel, a fost posibil ca pasiunea bărbatului să se transforme într-o afacere de familie, devenind cunoscut printre pasionații de viță-de-vie.
Pe tata îl ajută mult fratele Liubomir, muncesc ambii cot la cot. Eu sunt responsabilă de paginile de pe rețelele de socializare. În timpurile noastre, este importantă promovarea pe online și ne străduim să fim activi. De asemenea, avem și o pagină pe youtube unde postăm filmulețe despre soiurile de selecție și informații utile pentru viticultori, ne-a mărturisit fiica Lilia.
Deși viticultorul spune că soiurile noi le creează mai mult pentru sine și cei apropiați, butașii din pepiniera sa au ajuns în mai multe țări ale lumii.