STABILIZAREA VINURILOR DE CASĂ. Sfaturi utile

16 nov 2023
Stabilizarea vinurilor presupune un complex de lucrări care vizează obținerea de vinuri sănătoase și ale căror calități să poată fi păstrate cat mai mult in timp. Calitatea unui vin se apreciază prima dată cu ochii și ține de limpiditatea acestuia. Limpiditatea reprezintă o calitate dar și un semn favorabil pentru evoluția ulterioară a vinului. Orice producător de vinuri care vinifică corect poate să obțină limpiditatea spontană a vinului după cel mult 6 luni de la vinificare. Trebuie obținută nu numai limpiditatea unui vin, ci și stabilitatea și durabilitatea limpidității, respectiv stabilizarea vinului.
 
Stabilizarea vinurilor în gospodăriile casnice se poate realiza în câteva etape simple. În funcție de dotările de care dispunem poate fi mai eficientă sau mai puțin, dar obligatoriu trebuie să parcurgă acest proces într-o anumită ordine.
 

Stabilizarea vinurilor albe și rose

După încheierea fermentației alcoolice, se recomandă începerea lucrărilor și tratamentelor de stabilizare cât mai curând posibil.
 
Sulfitarea. După încheierea fermentației alcoolice se adaugă Metabisulfit de Potasiu, antioxidant general sau produse mai complexe pe bază de sulf, în dozele recomandate și conform instrucțiunilor. Scopul tratamentului este prevenirea oxidărilor pe timpul manipulărilor, inhibarea activității drojdiilor cu efect în limpezire, stabilizarea culori, aromei și gustului.
 
Filtrările cu plăci se pot face cu echipamente de filtrare (dacă dispuneți). Acestea asigură îndepărtarea mecanică a sedimențelor și drojdiilor. După ce tratamentul de limpezire a atins eficiența maximă (1-3 săpătâmani) se pot face filtrările cu plăci, de la grosiere până la sterile, înainte de îmbuteliere. Filtrarea cu plăci asigură stabilitate și aspect deosebit vinurilor, putând realiza reținerea microorganismelor până la nivel de 0,2 μ.
 
Tratamentele de Primăvară se fac când vinul simte schimbarea de temperatură și poate suferi din cauza unei protecții insuficiente. Poate fi utilizat un produs pe bază de metabisulfit de potasiu într-o formulă care inhibă activitatea microorganismelor din vin.
 

Stabilizarea vinurilor roșii

Ca și la vinurile albe, după încheierea fermentației alcoolice, se recomandă începerea lucrărilor și tratamentelor de stabilizare cât mai curând posibil.
 
Sulfitarea se efectuează ca și în cazurile vinurilor albe și rose.
 
Cleirea este un tratament de limpezire cu gelatină oenologică. Se poate face odată cu sulfitarea sau la 2-3 zile de la sulfitare cu gelatine de origine animală sub formă lichidă sau solidă. Scopul tratamentului este deproteinizarea vinului, limpezirea grosieră, reducerea astingenței.
 
Filtrările cu plăci și tratamentele de primăvară se pot face ca și în cazul vinurilor albe și rose.
 
Bibliografie: Galo Oprea. Stabilizarea, îmbutelierea,  vinurilor în regim gospodăresc
loading ...