VIDEO: TEHNOLOGII FĂRĂ GRANIȚE ÎN VITICULTURĂ. Corteva lansează un biostimulator ce captează azotul din aer - Utrisha TM N

02 dec 2022
„Tehnologii fără granițe în viticultură”, sub acest motto, Corteva a prezentat specialiștilor din domeniul vitivinicol din Moldova și România, în premieră adunați împreună la un astfel de eveniment, noutățile portofoliului pentru protecția viței-de-vie.

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova Corteva:

Alături de Vinabria, pe care fermierii din Republica Moldova îl cunosc și îl folosesc deja, astăzi am lansat formularea Zorvec Vinabel - cea mai inovativă soluție pentru combaterea manei la vița-de-vie. De ce? Pentru a reuși să oprim acea rezistență pe care boala poate să o dezvolte la anumite fungicide.

La eveniment, a fost prezent și expertul francez Bernard Straebler, lider zonal în biologie. Membru al echipei de cercetători Corteva, specialistul a prezentat și explicat în detalii fermierilor modul de acțiune al preparatului Zorvec și alte informații utile despre protecția viței-de-vie.

Bernard Straebler, lider zonal în biologie:

Sunt convins că astăzi Moldova are acces la cea mai bună inovație: Zorvec Vinabel și Zorvec Vinabria, pentru a asigura protecția împotriva manei, ce e o boală în continuă dezvoltare.

De asemenea, cercetătorii Corteva au creat un produs absolut inovativ, un biostimulator ce captează azotul din aer și îmbunătățește în mod natural vitalitatea culturilor pe tot parcursul sezonului de dezvoltare - Utrisha TM N. Deși a fost lansat abia toamna aceasta, preparatul a fost deja testat în podgoriile Întreprinderii de Stat „Mileștii Mici”, iar rezultatele sunt peste așteptările tehnologilor.

Ghenadie Cotoi Agronom Șef al ÎS CVC „Mileștii Mici”:

Am aplicat Utrisha TMN  la două soiuri de viță-de-vie: Merlot și Cabernet Sauvignon. Același volum de struguri netratați au avut 1500 de kg, iar de pe terenul tratat – 2700 de kg și nu au avut bobițe stafidizate. Un alt aspect, de pe lotul experimental, strugurii au fost mai dulci și mai aromați.

Mulți fermieri se tem că azotul prelungește perioada de vegetație, nu este adevărat. Noi putem confirma comparând lotul experimental cu restul plantației, ambele au intrat în perioada de repaus vegetativ în același timp.

Fermierii prezenți la eveniment au făcut schimb de experiență și au împărtășit din rezultatele obținute cu ajutorul schemei de protecție Corteva pentru vița-de-vie.

Baniță Cornel, Director Tehnic la Stațiunea de Cercetare Pietroasa:

Din ceea ce am văzut în ultimii trei ani cel puțin, pe zona de făinare produsele lor ne-au ajutat de fiecare dată, dar, bineînțeles și la mană și celelalte boli și dăunători care apar, produsele sunt foarte bune, suntem mulțumiți de ele.

Dumitru Barea, inginer Societatea Vie Vin Andra, Constanța:

Faptul că se fac cercetări și Corteva vine cu alte substanțe active care să ducă mai departe protecția la nivel maxim a viței-de-vie e un lucru foarte bun. Eu folosesc acest Zorvec încă de la lansare și îl voi folosi în continuare.

Adrian Ionescu Category Marketing Manager Fungicide și Insecticide România și Republica Moldova Corteva:

Utrisha TMN  este un produs uimitor la nivel internațional. Pe lângă fixarea azotului din aer, rolul său este inclusiv de a ajuta planta să acumuleze mai multe zaharuri și arome, elemente nutritive foarte bune atunci când vorbim despre un vin de calitate.

Pentru detalii tehnice despre noile preparate și modul de aplicare a acestora, vedeți materialul video.

Toate produsele Corteva se bazează pe studiul riguros al substanțelor active și efectul lor asupra plantelor, fapt ce permite acestora să răspundă exact necesităților din câmp, iar fermierilor să obțină recolte bogate și de calitate înaltă.
loading ...