COLECTEAZĂ, PROCESEAZĂ ȘI AMBALEAZĂ MIERE CU ENERGIE DE LA SOARE

07 apr 2023
Cooperativa de Întreprinzător „Sandic Honey Group” a instalat un sistem fotovoltaic la complexul apicol din Orhei. Capacitatea sistemului de panouri solare este de 164 KW. Acesta va genera aproximativ 240 mii kWh anual. Astfel, consumul de energie electrică va scădea cu aproximativ 65%, ceea ce va permite reducerea costurilor produsului final.

Pentru implementarea proiectului, Cooperativa a beneficiat de un împrumut de la ADMA în valoare de 843.450 de lei și un grant din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului în sumă de 200.000 de lei, plus asigurarea echipamentului in valoare de peste 48 mii de lei. Investițiile își merită efortul, întrucât utilizarea energiei verzi va crește competitivitatea produselor apicole pe piața de export.



Am achiziționat echipamentul cu ajutorul unui împrumut oferit de ADMA, ce ne-a permis să procurăm în leasing. Inițial, am plătit 50%, iar restul sumei va fi achitată timp de doi ani, cu un comision simbolic de doar 1%. Nu ni s-a cerut niciun gaj, ba chiar am beneficiat de scutirea TVA. Dacă am fi apelat la un credit bancar, ar fi fost necesar gajul și achitarea celor 17% dobândă anuală. Prin această alegere, am economisit încă de la început. Potrivit calculelor noastre, investiția se va recupera în maximum 3 ani, spune Ștefan Sandic, membru cofondator al cooperativei Sandic Honey Group.

Complexul apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albine a fost deschis în anul 2021. Acesta o capacitate de depozitare a circa 500 tone de producție finită, fiind dotat cu echipament de prelucrare și ambalare a mierii de albine.



La inaugurarea sistemului de panouri solare a fost prezent și viceprim-ministru, Vladimir Bolea, care a menționat:

Astfel de cooperative sunt un model de gestionare eficientă a  investițiilor,  care demonstrează cu lux de amănunte că, doar asociindu-se, producătorii agricoli, pot depăși un șir de probleme. Este un exemplu care poate fi replicat  in diverse domenii. O practică europeană, care încetul cu încetul prinde rădăcini și la noi. Este foarte bine ca membrii cooperativei  au decis sa folosească energia regenerabilă. Îndemnăm antreprenorii sa fie mai îndrăzneți  si sa-și crească  independența energetică, sa reducă cheltuielile  pentru energia electrică. Oportunități de finanțare in acest scop sunt mai multe. Avem diverse proiecte care oferă sprijin in  domeniul dat. AIPA, de asemenea,  oferă subvenții pentru procurarea panourilor fotovoltaice. Important este ca, producătorii sa conștientizeze că, acesta este viitorul agriculturii, a reiterat oficialul.

Cooperativa de Întreprinzător „Sandic Honey Group” reunește 12 întreprinderi din domeniu și administrează împreună peste 7000 de familii de albine. Membrii cooperativei asigură în prezent întreg lanțul valoric de colectare, procesare și ambalare a produselor apicole.
 
loading ...