Producerea lăptișorului de matcă se poate realiza în familii orfanizate sau în familii cu matcă în funcție de calificarea apicultorului.Producerea lăptișorului de matcă prin orfanizarea familiilor de albine
Acțiuni pregătitoare
- Se procura/confectionează botcile.
Șablonul se păstrează în apă înainte de întrebuințare după care se introduc în ceara topită de 3-4 ori, pornind de la adâncimea de 8 mm care se reduce treptat, cu fiecare înmuiere la 4-5 mm. După ultima înmuiere, șabloanele cu ceară se introduc în apă pentru răcire, iar după dislocarea botcii, operațiunea se repetă pentru confecționarea altor botci.
- Botcile se lipesc câte 25-30 pe leațurile din lemn, iar acestea se montează câte 3-4 pe ramă.
- Pregătirea familiilor de albine în cazul folosirii metodei de producere a lăptișorului în absenți mătcii constă în orfanizarea completă a familiei cu 3-4 ore înaintea introducerii larvelor.
- În botcile pregătite și lipite pe șipci se transvazează larve tinere de 1,5-2 zile, cu ajutorul unei lanțete.
- După 72 de ore, se scoate rama cu botci din familia orfanizată, se retează botcile cu ajutorul unei lame cât mai aproape de larve, se înlătură larvele și se extrage lăptișorul de matcă cu ajutorul dispozitivelor cu absorție speciale sau a unei spatule din lemn sau material plastic.
- După cea de-a treia serie se reface familia de albine prin unificarea albinelor care au participat la producerea Iăptișorului cu cele din roiul format cu ocazia orfanizării.
Producerea lăptișorului de matcă în familii cu matcă
- Pregătirea familiilor, în cazul producerii lăptișorului fără orfanizare (în familii cu mătcii), se face prin izolarea mătcii pe un număr de faguri cu ajutorul unei diafragme sau podișor prevăzut cu o porțiune mică de gratie despărțitoare(gratie haneman).După 9 zile de la izolare, în compartimentul fără matcă, tot puietul va fi căpăcit și după distrugerea botcilor căpăcite se pot introduce botcile cu larve.
- Transvazarea larvelor în botci se face ca și în cazul metodei descrise anterior cu deosebirea că în prima zi se introduc 30-50 de larve, în ziua a doua și în ziua a treia câte alte 30-50 de larve.
- În toată perioada, compartimentul în care se introduc botcile, se poate împuternici cu puiet căpăcit, provenit din compartimentul familiei în care matca își continuă activitatea.
- La terminarea acțiunii, cele două compartimente se unifică prin simpla înlăturare a diafragmei sau podișorului cu gratie despărțitoare(gratie haneman). În timpul producerii lăptișorului, familiile producatoare se stimuleaza cu hrană bogată în proteine.
Despre beneficiile lăptișorului de matcă citiți în acest material: LĂPTIȘORUL DE MATCĂ- administrare, beneficii și proprietăți.
Bibliografie: Manualul Apicultorului, Ghidul de bune practici în apicultură, ABC apicol.