DĂUNĂTORII ALBINELOR. Cum prevenim apariția insectelor în stup

20 jul 2023
Albinele, pe lângă bolile care le ameninţă viaţa, au şi foarte mulţi duşmani, atât din regnul animal, cât şi din cel vegetal. Aceştia sunt periculoşi deoarece atacă atât albinele adulte, cât şi puietul, consumând hrana acumulată în faguri sau chiar distrugând fagurii de ceară în căutare de polen.

Echilibrul dintre specii, în natură, este menţinut ca urmare a unei legi aspre, dar necesară, prin care toate fiinţele au duşmani care atentează la viaţa lor, limitându-le înmulţirea. Albinele nu fac excepţie de la acestă regulă, deoarece multe specii sunt atrase de dulceaţa hranei lor.

Există multe specii zoologice capabile să perturbe procese vitale ale familiei de albine, acţionând ca paraziţi, prădători, perturbatori sau comensali.

Dăunătorii albinelor sunt: insecte, păsări, batracieni, reptile, mamifere superioare sau inferioare şi plante dăunătoare.
 

DĂUNĂTORII ALBINELOR - INSECTELE

Galerioza (Fluturele de găselniță)

Găselniţa este o insectă parazită a stupului de albine, răspândită în toate ţările. Este un dăunător foarte periculos care poate distruge într-un timp scurt întregul echipament de faguri din depozitele de păstrare. Această insectă parazită aparţine familiei Pyralidae, subfamilia Galleriinae, reprezentată de două genuri: Galleria mellonela (găselniţa mare) şi Achroea grisella (găselniţa mică), ultima provocând mai puţine daune în apicultură.



Recomăndări pentru profilaxia şi combatere a găselniţei
  1. Măsuri de profilaxie în familia de albine
Pentru prevenirea găselniţei în familia de albine se recomandă următoarele măsuri profilactice:
  • menţinerea în stupină a unor familii puternice, cu hrană suficientă şi de bună calitate, cu cuibul redus în aşa fel încât toţi fagurii să fie acoperiţi cu albine;
  • curăţirea periodică obligatorie a stupilor de resturile acumulate pe fundul acestora;
  • prevenirea apariţiei găselniţei în depozitul de faguri se face prin tratarea acestora cu bioxid de sulf în spaţii ermetic închise.Bioxidul de sulf poate fi eliberat prin ardere, prin evaporarea soluţiei lichide sau prin folosirea recipientelor sub presiune. Deoarece bioxidul de sulf nu omoară ouăle, tratamentul trebuie repetat la fiecare 2-3 săptămâni. Nu se mai recomandă utilizarea de substanţe chimice: naftalina, sulfura de carbon, bromura de metil, paradiclorbenzenul, etc, deoarece lasă reziduri în miere şi produsele stupului care pot afecta sănătatea consumatorilor.
  1. Măsuri de profilaxie în depozitele cu faguri de rezervă
Pentru prevenirea găselniţei în depozitele cu faguri de rezervă se recomandă următoarele măsuri profilactice:
  • se curăţă, se dezinfectează anual şi se aerisesc încăperile în care se depozitează fagurii;
  • ferestrele acestora trebuie să fie prevăzute cu site cu ochiuri mai mici de 1 mm;
  • dulapurile în care se păstrează fagurii trebuie să asigure o etanşeitate perfectă;
  • reformarea anuală a 1/3 din fagurii vechi care pot fi purtători de germeni patogeni şi de ouă de găselniţă;
  • în coloniile mai slabe care necesită stimulare nu se recomandă utilizarea fagurilor din deposit care conţin miere şi care pot fi infestaţi cu ouă de găselniţă.
Măsuri de combatere
  1. Măsuri efectuate în caz de necesitate în stupină
Odată ce o familie de albine a fost atacată de găselniţă, aceasta nu se mai poate apăra, dar poate fi ajutată să se apere prin următoarele măsuri:
  • se efectuează controlul frecvent al stupiilor;
  • se îndepărtează fagurii puternic atacaţi;
  • la fagurii mai puţin afectaţi se deschid galeriile cu un instrument ascuţit, se îndepărtează manual larvele, pânzele şi gogosile parazitului şi se distrug larvele prezente pentru a permite albinelor efectuarea operaţiunilor de curăţire şi refacere a celulelor deteriorate;
  • folosirea de capcane luminoase, cu clei şi cu atractanţi pentru atragerea adulţilor şi capturarea lor (metodă tradiţională);
  • utilizarea aparatelor electrice antiinsecte care acţionează prin lumină ultravioletă şi electrocutare (ca mijloc de combatere nepoluant).
  1. Măsuri efectuate în caz de necesitate în depozitele cu faguri de rezervă
  • se îndepărtează fagurii atacaţi, iar restul fagurilor vor fi supuşi dezinfecţiei cu anhidridă sulfuroasă sau cu acid acetic glacial;
  • se efectuează un tratament termic al fagurilor prin congelare, în lăzi frigorifice, chiar şi vara, circa 3 ore, pentru distrugerea larvelor şi a ouălor; nu este recomandată congelarea în cazul fagurilor cu miere;
  • la fagurii depozitaţi din toamnă până în primăvară, obligatoriu se efectuează un tratament termic prin congelare;
  • distrugerea găselniţei în fagurii din depozitul stupinei se face prin tratarea acestora cu bioxid de sulf în spaţii ermetic închise. Bioxidul de sulf poate fi eliberat prin ardere, prin evaporarea soluţiei lichide sau prin folosirea recipientelor sub presiune. Deoarece bioxidul de sulf nu omoară ouăle, tratamentul trebuie repetat la fiecare 2-3 săptămâni;
  • pentru tratarea fagurilor din depozit se poate folosi şi acidul acetic glacial, în spaţii închise ermetic. Dacă tratamentul se face în toamnă, fagurii pot fi lăsaţi astfel până în primăvară. Înainte de folosire se ţin 2 zile la aerisit.
Măsuri luate pentru combaterea insectei:
  • Depozitarea la temperatura de congelare a fagurelui de albine ar putea preveni această boală deoarece înghețarea ucide ouăle și larvele de molie de ceară.
  • Tratament cu B401 (Bacillus thuringensis) - Vita (Europe) Ltd (www.vitaeurope.com) - diluat cu apă la 5% (1 vol. B401 pentru 19 vol. de apă)

Lupul albinelor

Lupul albinelor (Philanthus triangulum L.) este un himenopter dăunător care se aseamănă cu viespile, considerată o insectă dăunătoare mai ales larvelor, care se dezvoltă în celulele puietului de albină pe care îl distruge.
Atacă albinele la urdiniş, în zbor şi pe flori, le fixează bine între picioare, pe unele le mănâncă, iar cu altele îşi hrăneşte larvele din cuib.



Recomandări pentru combatere:
  • este interzisă folosirea oricăror substanţe chimice;
  • schimbarea amplasamentului stupinei unde este posibil.

Furnicile

Furnicile (himenoptere din familia Formicidae, Fomica sp.) sunt considerate insecte dăunătoare pentru albine, pentru că intră în stup o dată cu lăsarea întunericului, invadând fagurii cu miere şi albine, dar mai ales lucrătoarele care se întorc de la cules şi cad în dreptul urdinişului.



Recomandări pentru combatere:
  • nu se recomandă folosirea insecticidelor și a pudrei cu pesticide;
  • metode tradiționale:
  1. se recomandă utilizarea vaselinei de motor sau a produselor petroliere (motorină, păcura, ulei ars de motor) introduse în recipiente din tablă (cutii de conserve sau alte recipiente) care vor fi amplasate la picioarele stupului pe perioada de activitate a acestor dăunători;
  2. cosirea ierbii din jurul stupului pentru a evita cățărarea furnicilor pe acestea și pătrunderea în stup;
  3. ridicarea și menținerea stupilor la o înăltime mai mare de 30 cm de la sol;
  4. se mai pot utiliza frunze de pelin sau pătrunjel așezate la picioarele stupului, cu efect formifug.
Sursa: Ghid de bună practică în apicultură
loading ...