DE CE NU-I MIERE DE TEI ȘI CÂT CER APICULTORII PENTRU CEA POLIFLORĂ? Răspunsul îl aflați mai jos

29 jul 2021
Apicultorii și albinele sunt în cea mai solicitată perioadă a anului – culesul de miere polifloră. Extragerea ei va începe de îndată ce intrăm în luna august și albinarii speră că vor aduna o cantitate mai mare decât cea din floare de tei.

Andrei și Svetlana Pâslari sunt doi apicultori din raionul Ștefan Vodă. Practică această meserie de aproape opt ani și au ajuns la cca 400 familii de albine. Oficial, prisaca lor are „viză de reședință” în satul Alava, dar la sezon stupii sunt transportați în pastoral. Unele familii se află pe malul Nistrului, la Cioburciu, altele au fost aduse la Condrița, la poalele Codrilor, unde au rezervat loc din timp și ca să transporte prisaca au cheltuit ceva bani.  

AGROMEDIA a discutat cu Svetlana și a aflat că în acest an miere din floare de tei e foarte puțină.

„Când erau teii înfloriți, ploua încontinuu, dimineața și seara. Erau furtunile celea agresive, așa că albinele nu au putut culege mult nectar din tei. De fapt, ne-am așteptat la o cantitate mai mare și de cea din floare de salcâm. E adevărat, e de o calitate superioară, dar puțină. Chiar și pentru piața locală, spre care ne orientăm noi”, ne-a povestit Svetlana

Gustăm mierea polifloră începând cu 1 august!

Cea mai mare speranță e legată de mierea polifloră, care la Aur Dulce costă în acest an 90 lei per kg. Deși extragerea începe după 1 august, familia Pâslari are deja în vânzare acest produs.

„Am adunat din câțiva stupi care erau mai plini, să o gustăm și să vedem calitatea. Vindem în continuare și miere de salcăm, și de tei la prețul din anul trecut. Pentru cea polifloră am indicat acel preț pentru că nu știm ce cantitate vom aduna. Avem clienți fideli anume la această miere, pentru că e specială. Predomină mai mult gustul de flori decât cel de floarea-soarelui și culoarea e una spre oranj. De fapt, dacă vom pune doi stupi de la doi albinari diferiți unul lângă altul, vom avea două gusturi diferite. Depinde de zona meliferă, de nectarul adunat de albine”, a mai subliniat Svetlana.

Potrivit ei, munca în stupina lor e împărțită  „frățește”: soțul are grijă de prisacă, iar ea - de extragere și promovare. Aur Dulce este marcă înregistrată și în curând vor primi certificatul de înregistrare de la AGEPI.

Pe lângă cantitatea puțină de miere din acest an, Svetlana a mai menționat o problemă, și anume lipsa de ceară. „Noi topim ceara și o schimbăm pe faguri, un kg de ceară pentru unul de faguri. E lipsă de ceară, magazinele specializate nu o dau decât la barter”, ne-a spus apicultoarea din Ștefan Vodă, pentru care albinăritul este singura sursă de venit și pe care o vom găsi la Cămara Fest cu cea mai nouă miere polifloră.

Exportul și atacul viespilor

Solicitat de AGROMEDIA, Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM), ne-a explicat cantitatea mică de miere de tei.

„Mierea din floare de tei s-a făcut în jumătate cât cea de salcâm. Situația diferă de la o stupină la alta, dar explicația e că teii au secretat mai puțin nectar. E un moft al naturii, nu putem controla acest proces. Condițiile climaterice au jucat festa. În plus, la majoritatea apicultorilor au slăbit albinele, consecința anului trecut. Unii le-au înmulțit și cele care erau deja în stupi au devenit mai slabe. Au făcut-o cu scopul ca la anul să aibă familii puternice. Toți apicultorii speră că vor aduna miere polifloră și vor echilibra situația”, ne-a declarat dl Dolghieru.

Președintele AEPAM a menționat că mierea de salcâm și cea polifloră sunt cele mai solicitate pe piața externă.

„Noi, din păcate, exportăm mierea în butoi și suntem dependenți de procesatorii din Europa și nu toți vor să aibă mierea de tei ca și produs pe care să îl vândă. E și momentul că se face puțină și e greu de găsit”, ne-a comunicat dl Dolghieru.

Statistic vorbind, și exporturile sunt în scădere. Dacă în 2017 a fost înregistrat apogeul exportului cu o cantitate de 5 mii 200 tone, în 2018 am exportat numai 4 100 tone, în 2019 – 3930 tone, 2020 – 3350 tone. Destinațiile sunt România, Italia, Franța și Slovenia.

Dl Dolghieru practică și el apicultura, doar că acum trece printr-o perioadă mai tristă. Vorba e că el a avut 62 familii de albine. În 2018 au fost însă atacate de viespi și a rămas cu 24, pe care le-a dus în satul de baștină, Ciuciuleni. Erau foarte slăbite și le-a unit în nouă stupi, iar în primăvara curentă a ieșit doar cu două familii.

„Viespile se hrănesc în permanent de la albine, dar sunt ani când se dezvoltă mai bine și merg la atac. Se întâmplă tacit, vine câte una din când în când la urdiniș, mai că nu le observi, dar dacă albinele sunt slabe, ele intră masiv, se încep bătăliile și viespile înving”, ne-a povestit Vasile Dolghieru.

AGROMEDIA vă invită la Târgul Producătorilor Locali „Cămara Fest” din 7, 8, 21 și 22 august, pentru a gusta din aurul dulce al apicultorilor Pâslari. Tot mai bine e să consumăm noi mierea bună, decât să le-o lăsăm la viespi și trântori!

 
loading ...