Cu excepția acidului formic, substanțele utilizate la ora actuală, care tratează în general întreaga familie de albine, vizează doar acarienii foretici. Folosind proprietățile de vaporizare rapidă ale acizilor formic și acetic, au fost dezvoltate și testate noi proceduri pentru tratamentul puietului căpăcit.
Rezultatele arată o eficiență ridicată în ceea ce privește mortalitatea acarienilor (90-100%), în diferite variante experimentale (descăpăcirea artificială a puietului, cutii etanșe folosind presiune, pensularea. Aceste proceduri utilizează acizi foarte volatili (acidul formic și/sau acetic) prin evaporare și saturație naturală în spațiu închis sau prin pensularea căpăcelelor.
Procedura de pensulare poate fi aplicată oricând în timpul sezonului activ pentru a reduce nivelul de infestare înainte de momentele critice, dar trebuie să înceapă chiar din primăvară, de la primul control al stupului, subliniază specialistul.
CUM SE FACE PENSULAREA?
Cel mai important moment pentru a realiza acest tratament banal de simplu, dar extrem de eficient, este primăvara. Atenție, pentru această pensulare cu acizi organici volatili contra varoozei nu trebuie o intervenție specială, ci se poate adăuga activităților pe care apicultorii oricum le fac în mod curent în stupi.Pentru efectuarea neindustrială a pensulării (am formulat și variante de dispozitive și pentru activitățile apicole intensive), apicultorii au nevoie de o cutiuță de plastic pe care să o prindă de doaga stupului, de o pensulă ceva mai lată (minim 6-10 cm) și de soluția destul de slabă pe bază de zahăr și de acid volatil. Optimul soluției este la o concentrație de 40% acid formic, iar aceasta se prepară pe formula 1 la 1.
Mai exact, într-un vas de plastic cu capac și cu o capacitate de 1 litru, se pun întâi 2 linguri cu zahăr, apoi se adaugă 500 ml apă și se amestecă până la dizolvarea zahărului. Ulterior, în această soluție, se adaugă 500 ml acid formic 85% și se agită din nou tot conținutul vasului.
Vasul se prinde de doaga stupului și se începe pensularea peste puietul căpăcit, într-un mod similar vopsirii stupului sau a unui gard. Totul este fără risc pentru puiet, după pensulare acesta fiind reintrodus în stup, fără a mai exista pericolul de dezvoltare a varoozei, deoarece prin pensulare s-a întrerupt ciclul reproductiv al parazitului, explică Adrian Siceanu.
Înainte de pensulare, indiferent de suprafața cu puiet căpăcit, de prezența puietului necăpăcit sau a hranei, fagurii cu puiet căpăcit trebuie scuturați și periați, pentru a elimina albina de acoperire. Produsul de tratament trebuie aplicat prin pensulare cu o ușoară apăsare, pentru a ajuta căpăcelele să absoarbă substanța.
Specialiștii subliniază faptul că pensularea puietului căpăcit cu acizi organici volatili (substanțe organice permise în agricultura ecologică și care pot fi incluse în strategiile durabile de combatere a varoozei) reprezintă o procedură extrem de simplă, eficientă, economică și minim invazivă.
Pensularea căpăcelelor puietului căpăcit reprezintă o procedură complet nouă, comunicată pentru prima dată și înregistrată în anul 2019 printr-o cerere de brevet de invenție.
Sursa foto: dor.ro