MIEREA MOV EXISTĂ. Unde se găsește și de ce are această culoare, aflați AICI

06 mar 2023
Multe persoane, inclusiv apicultori, tind să nu creadă că albinele pot produce miere mov. Însă aceasta chiar există, deși în jurul ei se află mai multe întrebări. Îi surprinde chiar și pe cei mai experimentați dintre apicultori, atunci când apare, transmite AGROMEDIA, cu referire la beekeeping.

Mierea mov se găsește în sud-estul SUA, cu preponderență în Carolina de Nord și Carolina de Sud. Fiecare tip de miere are caracteristicile ei care pot fi influențate de mai mulți factori, precum: localizarea geografică, condițiile meteorologice de-a lungul unui an, tipul de albine etc. Chiar și în situația stupilor poziționați unul lângă celălalt, în aceeași locație, aceleași condiții meteorologice - mierea violet poate apărea într-un stup, dar nu și în celălalt.

Există mai multe teorii care explică cum este produsă mierea mov, însă niciuna nu este dovedită.
  1. Una dintre cele mai intuitive teorii spune că mierea poate fi mov în funcție de florile pe care albinele le găsesc. Între acestea se numără și fructele de soc sau murele.
  2. O altă teorie spune că depinde de felul în care albinele produc mierea. Acestea pot avea mai multe tehnici pe care le folosesc.
  3. Pe de altă parte, ar putea fi vorba și despre compoziția solului în care a crescut floarea.
  4. Una dintre cele mai populare teorii este aceea că albinele se hrănesc din planta kudzu.
Când apicultorii se întâmplă să găsească miere violet în stupii lor, este o mare bucurie, întrucât e un fenomen destul de rar. Pe lângă faptul că mierea mov este renumită pentru gustul deosebit, unii apicultori vor profita de ocazie pentru a o vinde la un preț semnificativ mai mare, având în vedere raritatea sa.
 
loading ...