Deși producem o cantitate însemnată de miere, nu suntem și mari consumatori ai acestui produs. Vă prezentăm în acest material 10 curiozități pe care, posibil că nu le știați despre miere, poate așa decideți să includeți acest aliment minune în alimentația dvs.
- Mierea este singurul produs din lume ce nu a putut fi obținut în mod artificial în laborator. Pentru a obține un litru de miere sunt necesare 5 kg de nectar. Pentru a aduna 1 kg de nectar este nevoie de 20.000 până la 100.000 de zboruri. Un roi de albine (30.000 la 60.000 indivizi) pot produce 1 kg de miere pe zi.
- Mierea nu expiră niciodată. Păstrată în condiții optime, este comestibilă și după mii de ani. Mierea în forma sa naturală are umiditatea foarte scăzută. Foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui într-un astfel de mediu, acestea nu pot rezista mult timp în borcanul cu miere pentru a o altera. Evident, este vorba de mierea naturală, nu despre diverse produse vândute drept miere care conţin zahăr, sirop de glucoză etc. Prin urmare, mierea nu are termen de expirare şi poate fi păstrată o perioadă foarte lungă, atâta timp cât este stocată în condiţii propice: cu capac, sigilată, nu este expusă la aer şi umiditate.
- Cristalizarea e semn că mierea e naturală, pură, nicidecum alterată. Mulți consumatori vor evita să cumpere mierea cristalizată, însă este o decizie greșită. Dimpotrivă, cristalizarea este cel mai bun indice al calității.
În funcție de planta de pe care a fost cules nectarul, mierea se va cristaliza mai repede sau mai greu. Mierea de salcâm și de mană se cristalizează foarte greu, deoarece conțin mai multă fructoză, în timp ce la mierea de tei, rapiță, floarea-soarelui, mierea polifloraă, care conțin mai multă glucoză, cristalizarea se produce mult mai rapid, chiar la câteva săptămâni de la extracție.
- Elevii care consumă miere sunt mai dezvoltați fizic și intelectual. Acest fapt a fost demonstrat științific, deși, proprietățile și acțiunea benefică a mierii asupra dezvoltării copiilor sunt cunoscute încă din antichitate. În Egiptul antic, de exemplu, se folosea foarte mult mierea în școli. Mierea este singurul alimenta care conține un antioxidant asociat cu îmbunătățirea funcțiilor creierului.
- Oamenii de știință sunt de acord că folosirea regulată a mierii prelungește viața omului și mărește rezistența organismului său. De asemenea, mierea are însușiri conservante. Ouăle conservate în miere timp de 4 ani și-au păstrat prospețimea intactă.
- Omul poate supraviețui consumând doar miere. Este vorba despre mierea polifloră, care este un aliment complet, poate cel mai complet aliment natural din câte există. Este compusaă din zaharuri simple, fructoză, glucoză, vitamine din complexul B, vitamina C, enzime și minerale. Mierea este cea mai bună energie pentru orice muşchi, inclusiv pentru inimă.
- Mierea este utilizată ca unguient pentru tratarea rănilor mici. Fiind un adevărat antibiotic natural, este capabilă să dezinfecteze zona și să favorizeze vindecarea. Mierea ține infecțiile la distanță, grăbește cicatrizarea și regenerarea.
- O porție de 100 de grame de miere de albine conține circa 300 de calorii, dar și:
- Carbohidrați - 82 g (fibre și zahăr);
- Proteine - 0,3 g;
- Potasiu - 52 mg;
- Calciu - 6 mg;
- Magneziu - 2 mg;
- Vitamina C - 0,5 mg;
- Sodiu - 4 mg;
- Fier - 0,4 mg.
- Consumată înainte de antrenament, mierea induce un raspuns metabolic pozitiv. De asemenea, mierea crește capacitatea de rezistență a sportivilor și este o sursă de energie care nu induce hipoglicemia.
- Mierea stimulează producția de anticorpi, contribuind astfel la preveniera imbolnăvirilor de orice tip si ajutand corpul sa lupte cu organismele patogenele.