MIHAI CURJOS ȘI PETRU SACARA, DESPRE PROCESUL DE TOPIRE ȘI LIMPEZIRE A CERII

02 feb 2023
Pentru apicultori, ceara reprezintă un produs important, care le permite să reformeze fagurii vechi din familiile de albine și astfel să asigure o dezvoltare corespunzătoare a acestora, dar mai poate fi comercializată pentru a fi ulterior utilizată în diferite scopuri precum: confecționarea lumânărilor, a diferitor obiecte decorative, în cosmetologie sau chiar farmaceutică.

Calitatea cerii de albine este influențată direct de recolta albinelor (flora, solul, sezonul culesului etc.) și de condițiile fiziologice ale familiei de albine pe de-o parte, iar pe de altă parte, de modalitatea de extracție (din faguri, căpăceală, bostine, la cald, la rece etc.).

În acest material, vă prezentăm câteva criterii importante de care apicultorii trebuie să țină cont la topirea cerii, explicate de Mihai Curjos, fondatorului unui atelier de prelucrare a cerii de albine din Cahul.

Citește și: MIHAI CURJOS: Tânărul din Cahul care a deschis primul atelier de producere a foițelor din ceară din regiune

La topirea cerii, vom ține cont de:
  1. Ceara de căpăceală și ceara de ramă trebuie topite separat. Ceara de căpăceală, înainte de a fi topită, trebuie bine spălată de miere. De asemenea, și ramele trebuie bine înmuiate și spălate înainte ca ceara să fie topită.
  2. Un aspect important este apa. Cel mai indicat este să utilizăm pentru topirea cerii apa de ploaie, dacă nu o avem, ar fi bine să alegem „apă cât mai moale”, cu un conținut redus de săruri.
  3. Vasul în care vom topi ceara se recomandă să fie din inox sau din aluminiu. Este practic interzis să topim ceara în vase din metale de culoare neagră, în ceaune din fontă – în acestea, ceara va căpăta nuanțe de verzui și gri.
  4. Temperatura de topire. Nu se recomandă aducerea cerii la temperatura de fierbere. Temperatura de 90 de grade este suficientă pentru ca ceara să se elimine impuritățile.
  5. Limpezirea și răcirea. Se recomandă răcirea lentă a cerii. Vasul în care ceara este turnată pentru a fi lăsată să se răcească și limpezească trebuie să fie bine izolat. Astfel perioada în care ea trece din stare lichidă, în stare solidă este mai lungă, astfel mai multe impurități reușesc să se așeze pe fundul vasului. Atunci când ceara se răcește prea repede, impuritățile nu reușesc să se separe și obținem ceară de calitate proastă.
Citește și: CEARA DE ALBINE – extracție și păstrare. Secrete pentru cantități mai mari, calitate superioară și culoare frumoasă

Din experiență, putem spune cu certitudine că ceara topită în vas de inox are cu totul alt aspect, în sensul bun al cuvântului. Noi, de exemplu, topim ceara de 2 ori și suntem atenți la temperatura de răcire. În acest fel, nu ne pomenim în situațiile în care, atunci când o aducem pentru turnarea fagurilor, să ne fie întoarsă pentru că nu corespunde calității.

Țin să menționez, în momentul în care facem faguri doar din ceara noastră, trebuie să fim foarte atenți la tratamentele pe care le aplicăm familiilor de albine contra Varroa, nu este exclus faptul că vom avea probleme la analiza mierii, menționează Petru Sacara, apicultor.
loading ...