Polenul de albine este considerat unul dintre cele mai complete alimente, deoarece conţine toţi nutrienţii esenţiali vieţii. Acesta nu poate fi sintetizat în laborator. Atunci când cercetătorii au încercat să hrănească colonia dintr-un fagure cu polen creat de om, aceasta nu a supraviețuit mult timp, cu toate că în produsul din laborator erau înglobaţi toţi nutrienţii cunoscuţi din polenul cules de albine.
Polenul crud este hrana albinelor tinere şi conţine, în proporţie de 40%, proteine. De asemenea, conține enzime digestive provenite de la albine. Carbohidrații digerabili apar în polen în cantitate de aproximativ 30,8% în medie. Zaharurile reducătoare, în principal fructoza și glucoza, sunt prezente în acest produs în aproximativ 25,7%.
În polenul de albine, mai găseşti: compuşi fenolici - kaempferol, quercetin și isorhamnetin; acizi fenolici, în principal acid clorogenic; vitamine – A, E, D, B1, B2, B6; acizi - pantotenic, nicotinic și folic, biotină, rutină și inozitol; bioelementele inclusiv macronutrienți (calciu, fosfor, magneziu, sodiu și potasiu) și micronutrienți (fier, cupru, zinc, mangan, siliciu și seleniu).
Efecte benefice dovedite prin studii clinice
Cercetătorii au demonstrat că există o substanţă în polenul de albine care inhibă dezvoltarea numeroaselor bacterii dăunătoare. Experimentele au arătat că polenul de albine conține un factor antibiotic eficient împotriva Salmonellei și a unor tulpini de bacterii. La nivel clinic, studiile au demonstrat că un efect de reglare a funcției intestinale poate fi atribuit polenului albinelor. De asemenea, polenul normalizează nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge.
Unul dintre cele mai importante studii despre polen care a fost publicat şi în Journal of the National Cancer Institute, arată eficienţa utilizării polenului pentru întârzierea apariţiei tumorilor mamare. Studiul a fost realizat pe şoareci de laborator, iar rezultatele excepţionale obţinute au uluit cercetătorii.
Printre multiplele beneficii pe care le are polenul crud se mai numără: efect de energizare şi de revigorare a organismului; îmbunătăţirea sistemului digestiv; protejarea şi regenerarea ficatului scăderea în greutate la supraponderali; reducerea inflamaţiilor; reducerea alergiilor; ameliorarea simptomelor astmului; îmbunătăţirea funcţiilor sexuale; reducerea durerilor; îmbunătăţirea fertilităţii; efecte benefice asupra sănătăţii pielii.
Dozaje şi mod de administrare
La adulți, se administrează 20-30gr de polen în fiecare zi. Dacă o linguriță are 7,5gr de polen, înseamnă că o doză recomandată este de 3-5 lingurițe, pentru adulți și 1-2 lingurițe, pentru copii. Polenul natural se ia de 3 ori pe zi, după mese. Perioada de tratament este de 2-3 luni, se poate repeta de 2-4 ori pe an.
Cea mai potrivită perioadă pentru consumul polenului crud este între iarnă și primăvară și între vară și toamnă. În general, doze mai mari de polen sunt utilizate în terapiile combinate, alături de alte medicamente și în funcţie de bolile cronice de care suferă pacientul, bineînţeles sub îndrumarea medicului apiterapeut.
Polenul şi efectele adverse
Deşi destul de rar, unele persoane au reacţii alergice la polenul de albine. Nu se recomandă consumul de polen celor cu alergie la produsele apicole, doar după ce s-a făcut o desensibilizare de către medicul apiterapeut. Unele studii arată că pesticidele şi alte chimicale periculoase care se găsesc uneori în vecinătatea coloniilor de albine pătrund şi în polen, sunt şi acestea o cauză a alergiilor. Alte efecte adverse care pot apărea sunt urticaria, crampele stomacale.
Tu ştii de unde provine polenul tău?
Înainte să achiziţionezi polen, documentează-te bine şi găseşte o sursă de încredere. Nu căuta neapărat ofertele cu preţul cel mai mic. S-ar putea ca acesta să provină din zone foarte poluate şi să conţină tot felul de ingrediene nocive pentru organism.
Polen proaspăt, congelat sau cel uscat?
Cu polenul de albine te întâlneşti de cele mai multe ori în forma sa uscată. Mai rar îl găseşti crud (congelat) sau proaspăt. Cel mai valoros este polenul proaspăt, prin uscare se pierde o bună parte din valorile sale nutritive și terapeutice. Congelarea este o metodă bună de conservare, astfel polenul pierde puţine procente din calităţile sale. Caută-l pe cel proaspăt în sezonul activ al albinelor, sau pe cel congelat.