Propolisul are culori diferite (în funcție de arborele de pe care este cules) și calități deosebite, apreciate din cele mai vechi timpuri de către oameni. Cantitatea de propolis ce se poate obține de la un stup variază în funcție de o serie de factori dintre care amintim: rasa de albine (acesta este cel mai important factor), perioada (albinele propolizează mai mult primăvara și toamna), zona geografică (stupii din zonele cu păduri produc mai mult propolis). Cantitatea de propolis ce se poate obține de la o familie de albine variază între 100 și 400 grame.
Citește și: PROPOLISUL – produsul cu cea mai bogată compoziție chimică...
Cum se colectează propolisul?
Colectarea propolisului necesită mult timp și uneori este o acțiune destul de anevoioasă dacă apicultorul nu cunoaște unele metode mai eficiente. Cei mai mulți apicultori începători colectează propolisul prin răzuire directă de pe rame, scândurelele podișorului, pereții stupului (această metodă fiind una destul de anevoioasă).Pentru a crește cantitatea de propolis recoltat se mai apelează la lăsarea unui spațiu între scandurelele podișorului (2-3 mm) pentru a favoriza propolizarea, amplasarea unor fâșii de material plastic cu ochiuri de 5 mm pe spetezele ramelor și colectarea acestuia prin răzuire după îndepărtarea acestor fâșii, etc. Aceste metode însă necesită timp iar cantitatea de propolis colectată este destul de mică.
Pentru a obține cantități mai mari de propolis se folosesc din ce în ce mai mult colectoarele de propolis. Acestea fie pot fi achiziționate direct de la magazinele cu specific apicol, fie se pot confecționa în gospodaria proprie.
Citește și: CUM SE PRODUCE LĂPTIȘORUL DE MATCĂ...
Unul din cele mai simple și eficiente colectoare de propolis este cel din plasă de material plastic (de tipul plaselor pentru țânțari, dar cu ochiuri un pic mai mari) ce acoperă tot cuibul și lasă un spațiu între spetezele ramelor și plasa de plastic (spațiul se poate realiza în diferite moduri – o ramă de lemn, o grilă de metal, etc). Peste plasaă se așează un material din bumbac ce se ridică periodic pentru a crea noi spații pentru propolizare. Dupa propolizare, plasa se ridică și se bagă în congelator pentru a putea scoate propolisul. La rece, propolisul devine casant și prin frecare cade ușor de pe plasă.
Cum se păstrează propolisul?
Dupa recoltare, propolisul se condiționeaza prin eliminarea corpurilor străine (resturi de albine, așchiii de lemn, etc). Propolisul se păstreaza la temperaturi de maxim 20 de grade, în locuri lipsite de umezeală și mirosuri străine, sub formă de bulgări sferici, înveliți în staniol sau pungi de material plastic. Se mai poate păstra și în sticle colorate, închise cu dop și apoi parafinate.Nu se recomandă a fi încălzit sau topit (și nici ținut la temperaturi ridicate) deoarece în acest fel propolisul pierde uleiurile volatile atât de importante.
Cea mai indicata metodă de păstrare este cea sub formă de tinctură de propolis. În acest fel proprietățile propolisului neavând de suferit (fiind și consumat cel mai frecvent în această formă).
Sursa: Miere Bucovina