APICULTORII DIN ROMÂNIA VOR PRIMI AJUTOR DE 5 EURO PER FAMILIE DE ALBINE

29 feb 2024
Guvernul Român a adoptat Ordonanța de Urgență privind condițiile în care crescătorii de albine pot primi ajutorul de 5 euro/familia de albine. Ministerul Agriculturii informează că actul normativ vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, scrie Revista Ferma

Valoarea totală a schemei de ajutor este de 59.866.000 lei, echivalentul sumei de 12.034.334 euro, iar cuantumul propus pentru ajutorul de stat este în sumă de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine. Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856.
 
Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.
 
Pentru a putea beneficia de sprijin financiar, crescătorii de albine trebuie să respecte următoarele condiții de eligibilitate:
  • să dețină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă;
  • să dețină familii de albine în exploatații apicole/stupine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar la data depunerii cererii;
  • să nu se afle în lichidare sau faliment.
 
Cererea de înscriere în program trebuie depusă în termen de 30 zile lucrătoare începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență, iar termenul de plată este 30 iunie 2024.
 
Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856.
loading ...