Fenofaza de înflorire a rapiţei începe în luna aprilie şi durează aproximativ o lună şi jumătate. Plantele produc nectar şi polen într-o perioadă când flora meliferă este săracă, de aceea aceste culesuri contribuie la dezvoltarea puternică a familiilor de albine. În această perioadă, producţia de miere ajunge până la 100 kg/ha.
Salcâmul înfloreşte din prima decadă a lunii mai, până în iunie, îndeosebi în zonele mai reci (salcâm II, III). Fenofaza durează 10-12 zile, iar culesul poate fi şi de o tonă de miere la hectar, o producţie mult apreciată pentru calitatea şi aromele ei specifice.
Culesul la rapiţă în 6 paşi
Apicultorul buzoian Mihăilă Prahoveanu a descris paşii făcuţi de el la culesul la rapiţă. Stuparul s-a deplasat în lanurile galbene undeva spre Olteniţa, dar crede că nu va sta mai mult de o săptămână, pentru că seceta ofileşte totul, vremea se menţine rece, ca şi decalajul mare de temperatură dintre noapte şi zi, iar în condiţii de stres, floarea nu secretă nectar. Apicultorul a întreprins următoarele lucrări:- Înainte de a porni în pastoral, a tratat albinele pentru varroză cu Varachet Forte;
- Apoi a verificat şi verifică în continuare fiecare familie, mai ales că le are slăbite din iarnă;
- Acolo unde se impune, clădeşte rame suplimentare;
- Pentru a facilita accesul albinelor, a lărgit urdinişul;
- A poziţionat stupina cât mai aproape de apă;
- Şi, nu în ultimul rând, lărgeşte cuibul prin introducerea de faguri clădiţi şi artificiali.
- lărgirea periodică a cuibului începe cu faguri crescuţi şi buni de ouat, dispuşi la marginea puietului, apoi cu faguri crescuţi ce se poziţionează în centrul cuibului;
- verificarea şi ridicarea la timp a ramei clăditoare, ce oferă indicii despre starea familiei de albine şi ajută în lupta contra varroa;
- ajutarea familiilor slabe cu faguri cu puiet căpăcit;
- asigurarea spaţiului pentru depunerea nectarului prin adăugarea de magazii sau rame în funcţie de stupi (verticali sau orizontali);
- creşterea primei serii de mătci să nu se suprapună peste culesul principal;
- extragerea mierii din faguri şicolectarea de polen.
Sursa: Revista ferma