SERVICIILE DE POLENIZARE PLĂTITĂ - ÎNCEP SĂ FIE PRACTICATE ȘI LA NOI

30 mar 2023

ION MAXIM: Sunt fermieri care achită pentru serviciile de polenizare

Potrivit unor date statistice, valoarea produselor apicole obţinute constituie doar 20% din beneficiul activităţii albinelor, restul fiind producţie agricolă obţinută în plus ca rezultat al polenizării de către albini.

Culturile agricole polenizate cu ajutorul albinelor îşi măresc productivitatea cu 10-30 %. Acest lucru înseamnă că polenizarea poate aduce în plus circa 200 kg floarea soarelui, 200 kg rapiţă la hectar, şi în acelaşi timp poate spori calitatea producţiilor.

Despre rolul pe care îl au albinele în raport cu domeniul de producție agricolă s-a discutat și la Ministerul Agriculturii. Apicultorii moldoveni au adus drept exemplu practicile altor țări privind serviciile de polenizare plătită, lucru ce asigură profit pentru crescătorii de albine. Potrivit lor, valoarea financiară a volumelor de producţie obținute în urma polenizării depăşeşte semnificativ mărimea taxelor contractuale achitate apicultorilor pentru aceste servicii.

Acest tip de servicii este menționat și în „Programul Naţional de dezvoltare a apiculturii în Republica Moldova pentru 2020-2026”, la obiectivul: „Sporirea patrimoniului apicol şi creşterea productivităţii stupinelor, urmând ca în următorii 7 ani numărul familiilor de albine să fie dublat, până la 300 mii de familii”.

Agricultorii care au înțeles cât de importantă este polenizarea și amplasarea corectă a stupilor pentru ulterioarele recolte, au o colaborare frumoasă cu apicultorii. Dacă câțiva ani în urmă ne rugam noi de fermieri să ne primească stupii, acum, ne caută agricultorii pe noi, pentru că s-au convins de importanța majoră a polenizării.

Nu în număr mare, dar sunt fermieri care achită pentru serviciile de polenizare, în special cei din pomicultură. Mai ales că achitările se fac oficial și sunt trecute la capitolul cheltuieli pentru agricultori și la venit, pentru apicultori. Este un serviciu real pentru țara noastră și ar trebui popularizat mai mult, a menționat pentru AGROMEDIA, Ion Maxim, director executiv ANARM.

„Promovarea serviciilor de polenizare în vederea creşterii roadei la hectar a fructelor şi creşterii veniturilor apicultorilor” așa sună sarcina în Programul de dezvoltare.

Sarcina de dirijare a procesului de polenizare a culturilor agricole se propune a fi gestionată în mod eficient şi modern prin intermediul unui sistem informaţional de management al cererilor, ofertelor şi informaţiilor cu privire la serviciile de polenizare.

Se propune încorporarea în portalul-web, creat şi realizat în cadrul PEDAM, a funcţiei de înregistrare a cererilor de polenizare, a ofertelor de polenizare, interacţiunea cu SAA Control pentru monitorizarea procesului, realizarea interacţiunii dintre ofertanţi şi solicintaţi ai serviciilor de polenizare, etc. Această funcţie va fi promovată activ printre deţinătorii de culturi entomofile şi printre apicultori.. Aceste acţiuni vor permite polenizarea culturilor agricole în termenii optimi, ceea ce va da un efect economic pe măsură, astfel vor spori atât veniturile agricultorilor, cât şi a apicultorilor, prin încasarea plăţii pentru serviciile de polenizare, pe de o parte, şi prin creşterea calităţii şi volumului roducţiei agricole, pe de altă parte, este menționat în Program.

Mai mult, se preconiza ca polenizarea plătită să fie inclusă și în măsurile de subvenţionare.
loading ...