Material de: Dr hab. Małgorzata Bieńkowska. Institutul de Horticultură din Skierniewice, Polonia.
1. Familia orfană de albine
Când începeți procesul de înlocuire al mătcii, familia trebuie să fie orfană. S-ar părea că acesta este o activitate ușoară, care nu necesită comentarii. Dar de fapt, apicultorii au probleme mari să găsească reginele destinate lichidării. Prin urmare, pare oportun să reamintim activitățile legate de prinderea mătcilor bătrâne, care trebuie înlocuite. În acest scop, se efectuează o revizuire amănunțită a familiei de albine, de preferință fără utilizarea fumului.
Primul cadru din stup este revizuit destul de sumar, deoarece șansa unei mătci de a fi pe el este mică. Următorii faguri sunt mutați și scoși încet, iar când străduța următoare este descoperită, trebuie să aruncați privirea pe cadrul următor. Datorită acestui fapt, este mai ușor să observați în prealabil partea inferioară mai deschisă la culoare a abdomenului reginei, ceea ce este deosebit de important atunci când se găsesc în stupi mătci nemarcate. Marcajul nu servește doar pentru a informa despre vârsta și originea mătcii, ci și pentru a ajuta găsirea acesteia. Atunci când căutați matca, trebuie să priviți cu atenție ramele cu ouă și larve tinere, unde există cele mai mari șanse de a o găsi. Trebuie amintit că o matcă speriată este mult mai greu de găsit și dacă inspecția dublă a cuibului nu are succes, este mai bine să repetați această activitate după câteva ore sau a doua zi.
Se întâmplă adesea că reginele sunt înlocuite în familii pe care dorim să le salvăm pentru că nu conțin larve. Între timp, o astfel de stare în familie nu înseamnă neapărat că nu are matcă. Poate fi o matcă neînsemnată după o înlocuire tăcută sau rămasă după roirea albinelor. De aceea, se va mai repeta încă o dată, pentru a fi siguri că familia în care nu există larve este fără matcă, în acest scop, se va introduce un fagure deschis la culoare cu larve. După 1-2 zile, în absența unei mătci, pe fagurele introdus cu larve ar trebui să apară celulele reginei de salvare. Dacă nu apar, înseamnă că în familie există cu siguranță o matcă care ar trebui să fie prinsă, îndepărtată și abia apoi să introducem cu atenția matca pe care o dorim.
2. Înlocuirea mătcii în cușcă (este indicată prezența celulelor reginei)
Odată ce suntem siguri că familia este orfană, așa cum se dovedește prin prezența celulelor reginei (adică la aproximativ 4-5 zile de la luarea mătcii sau introducerea fagurelui cu larve tinere), cușca cu matca și albinele este atent urmărită și evaluăm starea albinelor după transport. Dacă este slabă, atunci le schimbăm cu albine fără matcă. Apoi puneți cușca cu matca și albinele pe un fagure cu larve, situat în centrul cuibului. Cușca poate fi plasată și în colțul de jos al acestui cadru, între șipcă și fagure. Ar fi bine să o așezați într-o poziție orizontală, deoarece se poate întâmpla (deși nu ar trebui) ca la o temperatură ridicată turta care se topește să inunde mătcile sau albinele moarte (se întâmplă ca înainte de eliberarea mătcii, albinele însoțitoare să moară), să cadă pe turtă și să împiedice celorlalte albine accesul la hrană. Nu distrugem celulele reginei!
Matca care se deplasează liber pe faguri este doar jumătate din succes. Acceptarea deplină a mătcii are loc numai atunci când albinele o hrănesc cu lăptișor de matcă și nu încearcă să o înlocuiască atunci când începe să depună ouă. Prin urmare, după deschiderea cuștii, nu deranjați familia timp de aproximativ o săptămână. După 7-14 zile de la înlocuire, ar trebui să înceapă să depună ouă. Cu toate acestea, această perioadă poate dura ceva mai mult, sunt mulți factori diferiți care pot afecta acest lucru. Asta are loc cel mai des când mătcile sunt artificial înseminate, neverificate dacă a fost cu efect, care, după ce au fost eliberate de către albine, arată dorința de a efectua zboruri de împerechere. De aceea, apicultorii care cumpără și înlocuiesc mătci înseminate artificial în stupii lor, neverificate, le împiedică să iasă din stup, instalând grilaje la ieșiri, ceea ce împiedică însemniarea suplimentară nedorită a mătcilor și posibila lor pierdere în timpul zborului. Grilajul trebuie lăsat până când mătcile încep să depună ouă. Dacă matca nu începe să depună ouă prea mult timp, acest lucru poate indica faptul că albinele nu o hrănesc cu lăptișor de matcă. Introducerea unui fagure cu larve într-o astfel de familie activează albinele care hrănesc și poate accelera depunerea ouălor de către matcă.
Există multe metode de a înlocui mătcile de albine în familiile acestora. Fiecare dintre apicultori au avut și succes și eșec în acest sens. Cu toate acestea, se pare că reamintirea principiilor de bază la îndeplinirea acestei sarcini are partea sa bună. Sper că anul acesta nu vom suferi multe pierderi și le doresc tuturor apicultorilor acest lucru.
Sursa: pasieka24.pl