Combaterea păduchilor de găină în cotețe este necesară deoarece, în lipsa unor măsuri de eradicare, efectivul de păsări va avea de suferit, precum și producția de ouă. Există mai multe variante, cu substanțe chimice sau naturale, pe care le puteți folosi pentru a combate păduchii de găină.
Semne că găinile au păduchi
Simptomele păduchilor la găini nu apar întotdeauna în momentul în care s-a produs infectarea. Există însă câteva semne care ne pot pune în gardă. De exemplu, petele murdare și o deplasare mai grea a lor. Nu mai mănâncă și pierd din greutate – este un alt semn pe care îl putem lua în considerare.
Se ciupesc de pene, bat tot mai des cu aripile în aer și au o piele iritată. Putem verifica și la îmbinarea aripilor, cât mai aproape de piele, dacă vedem păduchi. Nu în ultimul rând și producția de ouă va fi în scădere.
Combaterea păduchilor de găina în cotețe: frunze de soc – insecticid natural
Iată cum puteți face un insecticid natural împotriva păduchilor de găină, cu ajutorul căruia puteți stropi în zona cuibarelor, cât și unde dorm păsările.
Citește și: ENCEFALOMIELITA AVIARĂ
Se fierb circa 230 grame de frunze de soc în jumătate de litri de apă, aproximativ 30 de minute. Se strecoară, apoi se lasă la răcit. Cu această substanță se poate stropi în cotețul găinilor.
De ce să agățăm crengi și frunze de soc în cuibarul găinilor?
Pentru că, pe timpul nopții, păduchii vin pe găini și se hrănesc cu sânge. Însă, pe timpul zilei, ei se ascund mai mult în coteț, în anumite crăpături, pentru a-și depune ouăle.
Usturoi pentru combaterea păduchilor de găină în coteț
Se poate prepara o soluție din mujdeiul obținut de la 10-12 căței de usturoi, peste care turnăm o jumătate de litru de apă. Strecurăm totul. Se poate adăuga și ulei esențial de lavandă sau de mentă.
Putem stropi păsările, pe tot penajul lor, o dată la două zile, timp de 3 săptămâni.
Citește și: CUM AMENAJĂM COTEȚUL GĂINILOR
Ce metode de prevenire putem utiliza?
Atunci când aduceți noi păsări în efectivul dvs, asigurați-vă că acestea sunt curate și nu au păduchi, deoarece pot infesta foarte rapid tot efectivul. De asemenea, furajul găinilor trebuie să fie păstrat cu grijă și într-un loc igienizat.
Faceți curat cât se poate de des în cotețul găinilor. Chiar dacă păduchii pot apărea și în cazul cuibarelor igienizate exemplar, nu amânați curățenia.
Citește și: GĂINI OUĂTOARE - PARTICULARITĂȚI
O cutie cu nisip în care să încorporați cenușa poate să facă minuni. Folosiți doar cenușa din lemn și asigurați-vă că nu există alte obiecte ascuțite sau periculoase. Păsările vor veni să își scuture aripile în nisip. Cenușa încorporată are rolul de a distruge păduchii.
Mai există multe alte metode de a scăpa de păduchii de la găini, inclusiv unele care includ motorina. Totuși, noi vă sfătuim sa discutați cu mediul veterinar, mai ales dacă este o problemă care persistă.
Sursa: Cultivă profitabil