MASTITA LA CAPRE: Simptome, metode eficiente de tratament

17 nov 2023
Mastita este o inflamație a ugerului care este, în general, cauzată de o igienă deficitară sau de traumatisme ale pielii caprei. Totuși motivul principal pentru apariția mastitei la o capră este reținerea laptelui în uger, aceasta poate fi din cauza nerespectării tehnicii de muls. De asemenea, mastita afectează foarte des animalele după fătare, într-un moment în care imunitatea caprei nu este capabilă să reziste infecției, în acest caz mastita poate fi cauzată de infecții virale, bacteriene sau fungice. Cu toate acestea, infecțiile bacteriene par să fie cele mai răspândite.
 

Simptomele de mastita la caprine:

  • Lapte pătat de sânge
  • O creștere a unuia dintre lobii ugerului
  • Întărirea ugerului
  • Modificarea calității laptelui (aspectul cheagurilor, schimbarea culorii)
  • Creșterea temperaturii corpului caprei
  • Cheagurile blochează ieșirea din mamelon la începutul mulsului; cheaguri, șuvițe, bulgări în timpul mulsului înfundă canalul și laptele iese cu dificultate;
  • Reziduuri neplăcute pe tifon la curățarea laptelui;
  • Laptele este amar.


Tratamentul mastitei:

1. Izolați capra sau caprele afectate. Dacă una sau mai multe capre au mastită, va trebui să separați caprele afectate de restul turmei.
 
2. Reduceți treptat conținutul de energie al dietei caprei și înlocuiți-l cu o dietă bogată în fibre. În acest fel, organismul caprei va primi mai puțini nutrienți disponibili și producția de lapte va scădea.
 
Scoateți cerealele din alimentația caprei și înlocuiți lucerna cu fân de iarbă. Caprele cu producție mare de lapte pot avea nevoie chiar și de o dietă mai scăzută de calorii, cum ar fi paie și apă. Cu toate acestea, de obicei este suficient să-i dai fân de iarbă.
 
3. Utilizați un produs eficient de dezinfectare a mameloanelor. Ar trebui să curățați mameloanele caprei cu un antiseptic pentru a ucide orice agenți patogeni străini care ar putea trăi în uger. Cel mai comun și eficient tratament pentru mastită este considerat a fi utilizarea unui produs care conține iod sau clorhexidină.
 
Dacă utilizați clorhexidină, alegeți un produs cu o concentrație de 2%. Aplicați antisepticul de două ori la intervale de 24 de ore pentru o eficacitate maximă.


 
4. Tratamentul propriu zis a mastitei se efectuează în mai multe etape:
  • Anestezia ugerului cu un unguent ce conține novocaină.
  • Combaterea infecției bacteriene cu antibiotice cu administrare intracisternală.
  • Reducerea sau ameliorarea simptomelor inflamației.
Stafilococii sunt unul dintre cei mai răspândiți agenți patogeni care cauzează mastită.
Infecțiile cauzate de Staphylococcus aureus sunt foarte frecvente. Cu toate acestea, atunci când apar, tind să fie persistente și nu răspund bine la tratament.
 
Infecțiile cu streptococ din grupa B sunt rare și, în general, nu prezintă un risc de a provoca mastită la capre.
 
Infecțiile cauzate de micoplasme pot cauza probleme grave la capre care pot duce la probleme de sănătate mai grave precum septicemia, poliartrita, pneumonia sau encefalita.
 
Mastita poate fi tratată cu antibiotice precum benzilpenicilină, cloxacilină, amoxicilină, cefalonium, cefoperazonă, eritromicină, tilmicosină, kanamicina, penicilină, ampicilină sau tetraciclină
 
Atenție: utilizarea medicamentelor  antimicotice, antibioticelor este permisă doar după obținerea antibiotico-gramei la indicarea și după consultația medicului veterinar.
 
Puteți da caprei glucocorticoizi, cum ar fi dexametazona, pentru a reduce umflarea.
 

Prevenirea infectării cu agenți patogeni care pot provoca mastită:

  • Îmbunătățește igiena înainte de mulsul caprelor.
  • Caprele nu ar trebui să trăiască în condiții de suprapopulație . Fiecare capră ar trebui să aibă suficient spațiu în hambar și curte.
  • Calea dintre sala de muls și hambar, sau câmp, trebuie menținute curate. Căile trebuie să fie lipsite de drenaj, fecale și gunoi de grajd lichid.
  • Uscați ugerul cu o cârpă și spălați-le bine cu apă curată. De asemenea, asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte și după mulsul caprelor.
  • Utilizați un produs de igienizare pentru a igieniza glandelor mamare înainte de muls și păstrați orice echipament de muls pe care îl utilizați curat și igienizat.
  • Reduce timpul de muls pentru capre. Unele studii preliminare sugerează că poate exista o relație între focarele de mastită și perioada de timp în care caprele sunt atașate la unitățile de muls. Deși aceste studii pot să nu prevină în mod concludent cazurile de mastită, ele merită luate în considerare în continuare și pot justifica reducerea timpului de atașare a caprelor la unitatea de muls.
 
Sursa: Vet.md
loading ...