RASA DE GĂINI LEGHORN: Descriere, productivitate, creștere

15 feb 2024
Găinile Lghorn - ratele ridicate de producție de ouă le-au făcut cea mai populară și căutată rasă de găini ouătoare în creșterea industrială a păsărilor.
 
Rasa de găini Leghorn are ca ţară de origine Italia. Găinile locale italiene au fost importate de către americani, care de-a lungul a peste 50 de ani au ameliorat acest tip de găină, în special în direcţia creșterii producţiei de ouă și, concomitent, a greutăţii corporale, folosind pentru încrucișări găini din mai multe rase.
 
Din America, găinile italiene ameliorate, rasa Leghorn, au fost importate de europeni, care au continuat procesul de ameliorare. În funcţie de ţara care le-a importat și a continuat procesul de ameliorare, au fost realizate diferite tipuri de găini Leghorn (olandez, german, danez, italian, american).


 
Găinile din rasa Leghorn prezintă peste 10 varietăţi de culoare cum ar fi albă, neagră, potârniche, galbenă, brună etc., cea mai răspândită la noi în ţară fiind varietatea albă. Leghornilor le place să se miște. Sunt buni furajatori și adesea pot culege o mare parte din dieta lor de pe câmpuri și curți. Găinile Leghorns sunt capabile să zboare și adesea se adăpostesc în copaci dacă au ocazia.
 
Găinile din rasa Leghorn, varietatea albă sunt considerate cele mai valoroase găini ouătoare. Se caracterizează printr-o talie şi greutate mică, ajungând la 1,8–2 kg la găinile adulte, iar la cocoșii adulţi 2,6–2,8 kg.
 
Găinile din rasa Leghorn realizează producţii de ouă de 220–230 bucăţi în medie pe an, cu variaţii foarte mari, în limitele 175–280 de ouă/an. Greutatea medie a oului variază între 55 și 65 grame, având o culoare albă cretoasă. Maturitatea sexuală la această rasă de găini se realizează la vârsta de 140–150 de zile, intensitatea ouatului ajungând la 30% din capacitate înaintea împlinirii vârstei de 25–26 săptămâni de viaţă.
 
În general, rasa Leghorn este folosită la împerecheri pentru obţinerea unor hibrizi, cu eficienţe maxime în producţia de ouă. Pe baza acestei rase a fost obţinut un hibrid cu denumirea comercială „ALBO”. Producţia de ouă a acestor hibrizi variază între 220–260 de ouă, cu greutatea medie a oului de 55 grame, iar greutatea corporală a găinilor adulte este de 1,5–1,7 kg.


 
Hrănirea și întreținerea găinilor Leghorn
Pasărea este bine adaptată la aproape orice circumstanțe. Un coteț pentru găini obișnuit sau o hală industrială de păsări - găinile Leghorn se simt bine peste tot. Dacă rasa este destinată exclusiv depunerii ouălor, iar caracteristicile cărnii nu contează, metoda optimă este creșterea în cuști. În astfel de condiții, este mult mai ușor să controlezi regimul de hrănire, starea de sănătate și mai ușor să colectezi ouăle.
 
Datorită dimensiunilor mici, acești pui mănâncă foarte puțin, iar aproape tot ce mănâncă este transformat în ouă. Cu toate acestea, calitatea alimentelor trebuie să fie ridicată. Hrana trebuie să fie echilibrată în ceea ce privește conținutul de proteine și minerale. Baza dietei ar trebui să fie cereale de înaltă calitate, precum și amestec umed și hrană cu vitamine. În același timp, cerealele, făina de oase și creta ar trebui să fie întotdeauna în hrănitori. Desigur, nu trebuie să uităm de apa, care trebuie să fie și curată, și proaspătă.
loading ...