RASA DE PUI REDCAP SAU GĂINILE CARE SE OUĂ TOT ANUL

28 mar 2024
Găinile Redcap sau găinile cu cap roșu sunt găini ouătoare rare, originare din Anglia, care depun ouă pe tot parcursul anului. Se știe că puii au apărut în orașul Derbyshire, așa că al doilea nume al rasei este Derbyshire Redcap. Creșterea rasei nu a fost efectuată de crescători, ci de țărani obișnuiți. Fazanii Yorkshire, Dorkings, fazanii de luptă cu sânul negru și alții au fost folosiți pentru ameliorare.
 
Găinile Redcap au capul mediu, de formă ovală. Ciocul este scurt, gălbui și în formă de nucă. Creasta este mare și voluminoasă, mai dezvoltată la cocoși, seamănă cu o coroană și este de culoare roșu aprins. Puii de o zi au puf roșu scurt. Greutatea medie a unui pui este de 30 de grame.


 
Puii Redcap sunt independenți și destul de activi. Se obișnuiesc cu ușurință cu o persoană nouă și o recunosc după voce. Cocoșul ține ordinea în familie și trece la atac numai atunci când există o amenințare directă.
 
Instinctul matern, sau mai degrabă absența lui, este unul dintre deficiențele rasei. Găinile ouătoare nu manifestă interes nici pentru incubație, nici pentru creșterea puilor, așa că pentru a produce descendenți aveți nevoie de un incubator sau de păsări cu sentimente materne mai dezvoltate. Rata de supraviețuire a păsărilor tinere poate ajunge la 98-100%.
 
Avantajele rasei Redcap:
  • Bune de ouă;
  • caracteristici decorative;
  • rezistență la frig;
  • nepretențioase.
 
Găinile Redcap nu sunt clasificate ca rase cu maturare timpurie: producția de ouă începe la vârsta de 6-7 luni. Productivitatea medie este de aproximativ 170 de ouă, însă, în primul an de viață, găinile ouătoare pot produce până la 220 de ouă. Depun ouă pe tot parcursul anului, inclusiv pe timp rece.
 
Oprirea producției de ouă are loc în timpul schimbării penelor. Mutarea nu este tolerată în cel mai bun mod; în acest moment este necesară creșterea nutriției cu proteine și minerale.


 
Carcasele practic nu sunt folosite ca carne de masă din cauza rarității rasei. Carnea este considerată o delicatesă și are gust de vânat. Carcasele sunt mici, îngrijite, cu pielea albă și carnea foarte fragedă. Păsările ating greutatea maximă la vârsta de un an.
 
Puii cu cap roșu nu au cerințe speciale de întreținere. Microclimatul din spațiul unde sunt crescute găinile nu trebuie să aibă umiditate ridicată și curenți de aer, temperatura nu trebuie să scadă sub +5 grade.
 
Un aspect important este necesitatea păsărilor de a se afla în libertate - acestea nu pot tolera spațiile închise, devin nervoase și oarecum agresive. De asemenea, rasa este nepretențioasă când vine vorba de hrană. Găina Redcap este destul de profitabilă. Găinile ouătoare pot fi hrănite cu furaje speciale pentru rasele de ouă și carne-ouă. Este important ca păsările să aibă acces la iarbă proaspătă și insecte. Iarna, crește procentul de carbohidrați din alimente. Hrana puilor nu este diferită de majoritatea raselor.
 
Femele au imunitate puternică, aproape nu sunt susceptibile la boli respiratorii și suferă rareori de viruși și bacterii.
 
Sursa: GuruKuru
loading ...