CUM ALEGEM TAURUL POTRIVIT PENTRU ÎMPERECHERE?

22 jun 2023
Obiectivul ameliorării întregii populații taurine poate fi diferit față de intențiile crescătorului, dar pentru a se realiza o îmbunătățire genetică este esențial ca deciziile de selecție să fie luate la nivel populațional.

Fermierii, crescătorii individuali își pot aplica propriile criterii de selecție în vederea stabilirii cuplurilor de reproducători (potrivirii perechilor), adică animalul propriu în raport cu unul dintre reproducătorii amelioratori ierarhizați la nivel populațional.
 

Cum alegem masculul potrivit?

Alegerea masculului poate depinde de o serie de aspecte, cum ar fi:
  • performanțele și utilitatea descendenților;
  • calitatea sau lipsa de calitate a femelei;
  • costul materialului seminal;
  • distanța față de reproducător (în cazul montei naturale).
Scopul stabilirii cuplurilor de reproducători este acela de a găsi parteneri adecvați, în vederea obținerii unei descendențe bune, ținând cont de criteriile minime stabilite cu privire la alegerea partenerului.

Citește și: DROJDIA ÎN ALIMENTAȚIA VACILOR
 

De ce e importantă potrivirea perechilor?

Potrivirea perechilor la nivelul fermei poate avea consecințe asupra conformației corporale a descendenților și a nivelului productiv, dar și asupra ratei de consangvinizare la nivelul populației.

Practic, dacă mai mulți crescători aleg acelaşi mascul (practică frecventă în fermele de vaci cu lapte), acesta va avea mulți urmași în următoarea generație, în detrimentul altor reproducători.

Deseori, selectarea partenerului dorit pentru o femelă din fermă și selecția unui reproducător la nivelul populației pot să devină alegeri diferite, uneori chiar conflictuale.

Citește și: CU CE HRĂNIM VACILE DE LAPTE
 

Împerecherea compensatorie

Potrivirea perechilor poate fi orientată spre compensarea deficiențelor specifice ale femelelor deținute, cu scopul obținerii unei viitoare generații mai puțin deficitară.

De exemplu, o vacă ar putea avea o producție de lapte scăzută și aplomburi ale membrelor corecte, iar taurul ar putea transmite fiicelor descendente o calitate a jaretelor mai slabă, dar parametri productivi foarte buni (în exemplul din figură, fiicele taurului înregistrează cu 1.467 kg lapte și 75 kg grăsime mai mult decât fiicele congenerilor).



Citește și: MONITORIZAREA GESTAȚIEI VACILOR

Ca urmare, împerecherea compensatorie înseamnă că potrivirea perechilor se face în mod specific, compensator, pentru fiecare femelă, astfel încât descendenții să fie de cea mai bună calitate posibilă!
Împerecherea compensatorie implică găsirea celui mai bun partener pentru o femelă pentru a compensa eventualele deficiențe ale acesteia.

Important!
Potrivirea perechilor trebuie să țină seama de gradul de înrudire (în fapt, de relația genetică aditivă) dintre părinții potențiali, deoarece aceasta este o indicație directă a coeficientului de consangvinizare al descendenților.

Stabilirea cuplurilor de reproducători (potrivirea perechilor) nu are influență la nivelul populației, dar are sau poate avea unele efecte la nivelul produșilor rezultați în urma împerecherii cuplurilor.

Sursa: Revista Ferma
loading ...