CU CE HRĂNIM VACILE DE LAPTE? Furaje ce nu trebuie să lipsească din rație

24 mai 2023
Baza alimentaţiei vacilor de lapte în cazul furajării din stoc o formează furajele voluminoase şi suculente care pot satisface în proporţie de 60-100% valorile de necesar. La ele se adaugă concentratele, în funcţie de producţia de lapte.
 

Componentele raţiei furajere

  1. Fânurile constituie o sursă importantă de proteină, vitamine, săruri minerale şi contribuie la întreţinerea şi dezvoltarea microsimbionţilor ruminali. Cantităţile obişnuite de fân recomandate în alimentaţia vacilor de lapte oscilează între 5 şi 15 kg/zi, putând să participe în proporţie de 20-40% în structura raţiilor.
  2. Furajele grosiere, pentru că diminuează mult concentraţia proteică a raţiilor şi contribuie doar cu un aport redus în energie, se recomandă în cantităţi de la 0 la 6 kg/zi/cap, în funcţie de producţia de lapte a vacilor. Aceste cantităţi pot asigura o participare în structura raţiilor de la 0 la 30%.
  3. Furajele suculente reprezintă o categorie cu o mare diversitate şi cu o pondere însemnată în structura raţiilor, proporţia de participare fiind de 45-60% din totalul SU. În alimentaţia de stabulaţie se detaşează,
ATENŢIE! Nu se recomandă administrarea furajelor grosiere la vacile aflate în repaus mamar şi nici la cele aflate la începutul perioadei de lactaţie.

Alte surse de furaje suculente

Ca și suculente se mai poate folosi sfecla furajeră pentru efectul ei lactogen, putându-se administra 20-30 kg zilnic. La vacile de lapte se mai pot folosi şi bostănoasele 12-20 kg şi morcovii furajeri 8-12 kg, îndeosebi în sistemul gospodăresc de creştere.

Citește și: CONSTRUCȚIA UNEI MINI FERME DE BOVINE

Dintre produsele secundare industriale, în hrana vacilor de lapte se recomandă cele provenite din industria berii, respectiv borhotul de bere, în cantităţi de 8-12 kg/zi/cap.

Cantităţile orientative de semisilozurile şi semifânurile din graminee, leguminoase sau amestecuri graminee și leguminoase, care se pot introduce în raţiile zilnice sunt de 8-15 kg, prin ele asigurându-se 5-7 kg SU. Pot fi folosite până în preajma fătării.
  1. Furajele concentrate se prepară de regulă sub formă de amestecuri a căror structură se întocmeşte în funcţie de aportul nutritiv al furajelor de bază, acestea urmând a satisface fie cerinţele energetice, fie pe cele proteice, la animalele cu producţii mari de lapte. Cantitatea recomandată de concentrate va fi în funcţie de producţia de lapte, astfel: 0,25-0,35 kg/l lapte la vacile cu o producţie de peste 13-15 l, având în vedere şi că animalele „răspund” mai bine în primele 2-4 luni de lactaţie.
  2. Partea minerală. Atât sursele de macroelemente, cât şi cele de microelemente se încorporează în amestecurile de concentrate şi reprezintă cca 2-4% din structura acestora. Aceste procente, în funcţie de cantitatea de concentrate folosite, trebuie să asigure un consum zilnic de: 40-50 g sare de bucătărie, 60-80 g cretă furajeră, 20-40 g fosfaţi furajeri, precum şi microelementele la valorile prezentate la partea de necesar.
Sursa: Revista ferma
 
loading ...