Componentele raţiei furajere
- Fânurile constituie o sursă importantă de proteină, vitamine, săruri minerale şi contribuie la întreţinerea şi dezvoltarea microsimbionţilor ruminali. Cantităţile obişnuite de fân recomandate în alimentaţia vacilor de lapte oscilează între 5 şi 15 kg/zi, putând să participe în proporţie de 20-40% în structura raţiilor.
- Furajele grosiere, pentru că diminuează mult concentraţia proteică a raţiilor şi contribuie doar cu un aport redus în energie, se recomandă în cantităţi de la 0 la 6 kg/zi/cap, în funcţie de producţia de lapte a vacilor. Aceste cantităţi pot asigura o participare în structura raţiilor de la 0 la 30%.
- Furajele suculente reprezintă o categorie cu o mare diversitate şi cu o pondere însemnată în structura raţiilor, proporţia de participare fiind de 45-60% din totalul SU. În alimentaţia de stabulaţie se detaşează,
Alte surse de furaje suculente
Ca și suculente se mai poate folosi sfecla furajeră pentru efectul ei lactogen, putându-se administra 20-30 kg zilnic. La vacile de lapte se mai pot folosi şi bostănoasele 12-20 kg şi morcovii furajeri 8-12 kg, îndeosebi în sistemul gospodăresc de creştere.
Citește și: CONSTRUCȚIA UNEI MINI FERME DE BOVINE
Dintre produsele secundare industriale, în hrana vacilor de lapte se recomandă cele provenite din industria berii, respectiv borhotul de bere, în cantităţi de 8-12 kg/zi/cap.
Cantităţile orientative de semisilozurile şi semifânurile din graminee, leguminoase sau amestecuri graminee și leguminoase, care se pot introduce în raţiile zilnice sunt de 8-15 kg, prin ele asigurându-se 5-7 kg SU. Pot fi folosite până în preajma fătării.
- Furajele concentrate se prepară de regulă sub formă de amestecuri a căror structură se întocmeşte în funcţie de aportul nutritiv al furajelor de bază, acestea urmând a satisface fie cerinţele energetice, fie pe cele proteice, la animalele cu producţii mari de lapte. Cantitatea recomandată de concentrate va fi în funcţie de producţia de lapte, astfel: 0,25-0,35 kg/l lapte la vacile cu o producţie de peste 13-15 l, având în vedere şi că animalele „răspund” mai bine în primele 2-4 luni de lactaţie.
- Partea minerală. Atât sursele de macroelemente, cât şi cele de microelemente se încorporează în amestecurile de concentrate şi reprezintă cca 2-4% din structura acestora. Aceste procente, în funcţie de cantitatea de concentrate folosite, trebuie să asigure un consum zilnic de: 40-50 g sare de bucătărie, 60-80 g cretă furajeră, 20-40 g fosfaţi furajeri, precum şi microelementele la valorile prezentate la partea de necesar.