BENEFICIILE DROJDIEI ÎN ALIMENTAȚIA VACILOR. Crește producția de lapte

19 apr 2023

Drojdia vie: rol în nutriție

Drojdia este un fel special de ciuperci unicelulare, extrem de răspândit în natură. Celulele de drojdie vie se găsesc în organismele animalelor erbivore, în special, la vacile de lapte. Dintre toate tulpinile izolate din conținutul tractului gastrointestinal, Saccharomyces cerevisiae joacă un rol deosebit de important. Acest tip de drojdie are o rată ridicată de fermentare a zaharurilor și este capabilă să producă mulți nutrienți.

Drojdia vie în dieta vacilor de lapte

Pe lângă uz casnic (producția de băuturi alcoolice, coacere), de mai bine de o jumătate de secol, drojdia vie a fost inclusă în dieta vitelor de lapte. Are o valoare nutritivă ridicată și conține mulți aminoacizi benefici.



Potrivit Asociației Americane pentru Controlul Nutriției, practic toți fermierii din vest folosesc suplimente de drojdie pe baza de zece tulpini de drojdie vie. Principalele soiuri de astfel de aditivi includ:
  • Drojdie vie uscată.
  • Drojdie de bere uscată.
  • Culturi uscate din genul Torula.
  • Culturi vii care nu au suferit tratamente suplimentare.
Beneficiile folosirii drojdiei la bovinele de îngrășat și de lapte
  1. Creșterea productivității.
  2. Îmbunătățirea compoziției calitative a laptelui (creșterea conținutului de grăsimi și a conținutului de proteine).
  3. Îmbunătățirea digestibilității alimentelor uscate.
  4. Stimularea creșterii în greutate la viței.



Utilizarea culturilor de drojdie vii are următoarele beneficii:

Scade pH-ul rumenului. Prin îmbunătățirea regimului acid din această parte a stomacului are loc o digestie mai activă și mai completă a furajului. Efectul este vizibil mai ales în primele etape ale digestiei, când alimentele tocmai au intrat în stomac și aciditatea mediului din rumen se modifică mult.

Îmbunătățește eficiența utilizării furajelor. Nutrienții din furaj sunt absorbiți mai activ și mai complet.

Îmbunătățește absorbția oligoelementelor. Drojdia vie promovează transformarea magneziului, zincului, manganului și a altor metale din furaje în forme chelate. În această formă, ele sunt mult mai bine absorbite în tractul digestiv.

Activează microflora anaerobă. Celulele de drojdie conțin și eliberează în mod activ în mediu vitamine B, mulți aminoacizi diferiți și alți compuși care servesc ca factori de creștere pentru bacteriile anaerobe care trăiesc în intestinele rumegătoarelor. S-a stabilit că după utilizarea aditivilor de drojdie, numărul anaerobilor celulozici și hemicelulozelor poate crește de zece ori. Acest lucru crește semnificativ gradul de asimilare a furajelor. În plus, bacteriile care se înmulțesc activ devin o sursă suplimentară de proteine de înaltă calitate pentru organismul animalului.

Citește și: CONSTRUCȚIA UNEI MINI FERME DE BOVINE

Pe lângă aceste beneficii ale culturilor de drojdie vii, acestea au un miros și un gust plăcut, cresc apetitul animalelor și măresc absorbția nutrienților.

Sursa: megamix.ru
loading ...