DIRECTORUL ODA, DUMITRU PÎNTEA, ȘI-A DAT DEMISIA

29 dec 2023
Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, pleacă din funcție începând cu 1 ianuarie 2024, conform cererii de demisie depuse din propria inițiativă.
 
Anunțul a fost făcut public pe pagina Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova și distribuit de ODA.
 
Funcția de director al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului va fi asigurată interimar de către Gheorghe Iudin, până la finalizarea procedurii de concurs pentru ocuparea acestei poziții cheie.
 
Dumitru Pîntea a adus o contribuție semnificativă la implementarea și consolidarea inițiativelor menite să sprijine antreprenoriatul și inovația în Republica Moldova. În perioada conducerii, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a trecut printr-o serie de schimbări structurale complexe.
 
Reforma ODA a adus schimbări majore în instrumentele de suport pentru antreprenori, în modul de alocare a resurselor financiare și în mecanismul de luare a deciziilor. Aceste schimbări au atras atenția și susținerea multor parteneri externi.
 
În cei 2 ani de activitate, ODA a revizuit toate programele de suport antreprenorial, a lansat programe noi și a extins grupul de beneficiari eligibili. Au fost lansate programe de grant care urmăresc susținerea afacerilor pe întreaga lor perioadă de activitate, de la lansare până la internaționalizare. Mecanismul de implementare a programelor de grant a fost îmbunătățit pentru a preveni riscurile de neperformanță a proiectelor investiționale.
Pe dimensiunea accesului la finanțare, ODA a consolidat cadrul de activitate a Fondului de Garantare a Creditelor și a lansat Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (FACEM). În jumătate de an, circa 200 de antreprenori au beneficiat de credite în cadrul Programului 373, în sumă totală de circa 500 mil lei, se arată în comunicatul oficial.
 
În conformitate cu prevederile legale, în curând va demara procedura de concurs pentru selectarea noului director al Instituției Publice Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. 
loading ...