REGULI NOI PENTRU PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL ALIMENTAR

20 feb 2023
Producătorii din Republica Moldova vor fi obligați să indice pe etichetă țara de origine a ingredientului principal din care este fabricat produsul final. Astfel, consumatorii vor avea acces la informații mai detaliate despre produsele alimentare achiziționate, menționează autorii proiectului de lege.

Guvernul a aprobat completarea și perfecționarea cadrului normativ național cu prevederi ce țin de etichetarea substanțelor sau ingredientelor care cauzează alergii sau intoleranţă.

De asemenea, operatorii din domeniul alimentar vor fi obligați să ajusteze etichetele cu prevederi explicite privind țara de origine a produsului, pentru cazurile în care ingredientul primar are o altă origine decât produsul finit.
O cerință voluntară de etichetare este indicarea mențiunii „Hrănit fără organisme modificate genetic” sau „Hrănit fără OMG”, pentru carnea de pasăre/porcină și produsele cu un conținut mai mare de 50% de carne, precum și pentru ouăle de consum.

Furnizarea informaţiilor referitoare la produsele alimentare urmăreşte asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii şi intereselor consumatorilor. Cetățenii vor putea face o alegere în cunoştinţă de cauză, ţinând cont de consideraţii de ordin sanitar, economic, ecologic, social şi etic, se arată în comunicatul oficial.
 
loading ...