FERMIERII ACCESEAZĂ NOUL PRODUS DE FINANȚARE, CREDITUL AGRICOL DE URGENȚĂ

29 mar 2024
Potrivit datelor MAIA, în prima lună de la lansare a noului produs de finanțare pentru agricultori: Creditul Agricol de Urgență, sunt 126 de cereri recepționate în sumă totală de peste 40 milioane lei.
 
Amintim că, agricultorii micro și mici care cresc cereale pot obține credite cu o valoare maximă de 500.000 lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%. Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor BNM.
 
Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii trebuie să se adreseze băncilor comerciale, până în data de 31 mai 2024. Solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.
 

Ce înseamnă categoria substandard, conform BNM?

Creditul se consideră substandard în cazul în care banca are certitudinea privind deservirea şi rambursarea activului, însă există un risc mai mare de pierderi decât în mod obișnuit şi persistă, cel puţin, unul din următorii factori:
  • situaţia financiară a contrapărţii se înrăutăţeşte;
  • garanţia (dacă aceasta există) este insuficientă sau se înrăutăţeşte;
  • banca nu a primit informaţii actualizate suficiente privind situaţia financiară a contrapărţii (cel puţin trimestrial), a persoanei care constituie o garanţie personală (fidejusiune), sursele de rambursare a datoriilor, justificarea utilizării creditului conform scopului expus în contractul de credit, precum şi alte documente aferente activităţii contrapărţii;
  • activul este utilizat în alte scopuri decât cele prevăzute în contract;
  • fluxurile mijloacelor băneşti ale contrapărţii/persoanei care constituie o garanţie personală (fidejusiune) sunt estimate a fi insuficiente pentru executarea regulată a obligaţiunilor/executarea garanţiei;
  • recuperarea plăţilor se face cu întârziere de la 91 pînă la 180 de zile;
  • alţi factori similari care constituie motive pentru clasificarea activului ca substandard.
loading ...