A FOST SIMPLIFICAT PROIECTUL INVESTIȚIONAL, NECESAR PENTRU ACCESAREA SUBVENȚIILOR

30 oct 2023
A fost simplificat proiectul investițional, necesar pentru accesarea subvențiilor, începând cu anul 2023. Astfel, acum, pe pagina web AIPA veți găsi un proiect mai simplu, mai accesibil, ce poate fi completat de fermieri pentru proiectele investiționale până la 100 000 de lei și unul mai complex pentru cele mai mari.
 
16 noiembrie este ultima zi de depunere a dosarelor!
Fermierii care nu au reușit să obțină toate actele solicitate în dosar până la data de 16 noiembrie, sunt îndemnați să depună dosarul incomplet pentru a prezenta actul lipsă pe parcurs.
 

Ce fac dacă nu am toate actele necesare până la data limită?

Totodată, în cazul în care nu se reușește obținerea unui act ce confirmă dezvoltarea proiectului investițional, AIPA sugerează să depuneți dosarul fără acest act și îl aduceți ulterior. Colegii din unitățile teritoriale o să vă notifice despre termenul de depunere a actului lipsă. Fiți receptivi la termene, dacă nu vă încadrați, nu uitați să anunțați și să solicitați extinderea termenului pentru ca dosarul dvs să fie suspendat până la prezentarea actului confirmativ, mai spune Diana Coșalîc.
 
În această perioadă, fermierii pot depune dosarele pentru obținerea următoarelor subvenții:
 
  1. Plăți în avans.
Subvențiile vor fi oferite din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și vor putea fi solicitate de fermierii micro și mici, persoanele care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial.
 
Un solicitant va putea beneficia de până la 4 milioane de lei pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale, înfiinţarea plantațiilor, modernizarea exploatațiilor zootehnice, transfer de cunoștințe, inovare și formare.
 
Pentru tinerii fermieri, femeile fermiere, migranții reveniți sau cei care gestionează gospodării țărănești, statul prevede subvenții majorate cu 10-15%.
 
  1. Plăți post-investiții.
Plafonul anual pentru un subiect al subvenționării în cadrul prezentei formei de subvenționare nu depășește valoarea de 7,0 mil. lei per beneficiar,
  • 10,0 mil. lei pentru fermierii din sectorul zootehnic,
  • 12,0 mil. lei pentru unitățile de procesare a laptelui al căror fondator este și producător de lapte,
  • 12,5 mil. lei pentru fermierii din sectorul zootehnic producători de lapte,
  • iar pentru grupurile de producători agricoli, cooperativele de întreprinzător sau asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare nu depășește valoarea de 15,0 mil. lei.
 
Subvențiile calculate în condiții generale se majorează cu 10% din valoarea subvenției autorizate pentru tinerii fermieri, migranții reveniți și femeile-fermiere. Subvențiile majorate se acordă în perioada a cel mult 4 apeluri și nu va depăși valoarea de 500 mii de lei per beneficiar.
 
Pentru investiția efectuată în utilaje sau echipamente fabricate în Republica Moldova, subvenția se majorează cu 20% din valoarea subvenției autorizate.
 
Până în prezent, au fost depuse 581 de cereri pentru subvențiile post-investiții, cele mai solicitate subdomenii fiind tehnica agricolă, înființarea plantațiilor multianuale, în special, cele viticole, zootehnie, cu precădere: apicultură și dezvoltarea infrastructurii adiacente exploatațiilor agricole. Pentru subvențiile în avans, au fost depuse 8 cereri, majoritatea din domeniul apiculturii, Explică Diana Coșalîc, directorul adjunct AIPA.

photocollage: agromedia.md
loading ...