BRUXELLES LUCREAZĂ LA REGULAMENTUL CE VA CONTINUA LIBERALIZAREA COMERȚULUI CU UCRAINA PÂNĂ ÎN 2025

10 jan 2024
Ministrul Agriculturii al Republicii Polone, Czeslaw Sekerski, a trimis o scrisoare comisarului european pentru comerț, în care a declarat că se opune în mod fundamental continuării comerțului fără taxe vamale cu Ucraina.
 
Se observă că Bruxelles lucrează în prezent la un regulament care va continua liberalizarea comerțului cu Ucraina până în iunie 2025, scrie Agroportal
 
Potrivit lui Sekersky, liberalizarea deplină a comerțului introdusă de UE după război a avut „efectul opus”. Problemele cu importurile excesive privesc nu numai cerealele, ci și zahărul, carnea de pasăre, ouăle, fructele moi (în special zmeura congelată) și concentratul de mere.
 
În opinia sa, este necesar să se înceapă negocieri cu Ucraina „pentru liberalizarea reciprocă treptată, care va fi însoțită de adaptarea treptată a agriculturii ucrainene la standardele și legislația UE”.
 
Totodată, Sekerskyi a anunțat revenirea Poloniei la negocieri în cadrul Platformei de Coordonare a UE cu participarea Ucrainei, a Uniunii Europene și a țărilor vecine ale Ucrainei pentru a găsi mecanisme eficiente și acceptabile. După cum știți, guvernul anterior a părăsit această platformă în semn de protest față de faptul că Comisia Europeană nu a extins embargoul UE asupra cerealelor ucrainene.
 
Recent, Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a avertizat împotriva unei noi crize care ar putea fi provocată de „importurile agricole excesive” din Ucraina către UE.
 
El a scris despre acest lucru într-o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele CE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, relatează „Adevărul european” cu referire la mass-media poloneză.
 
Documentul este poziția comisarului polonez cu privire la proiectul noului regulament CE privind extinderea regimului comerțului fără taxe vamale cu Ucraina. După cum a fost cunoscut neoficial, Janusz Wojciechowski nu va susține regulamentul dacă propunerile sale nu vor fi luate în considerare.
loading ...