BULGARIA ÎȘI PROTEJEAZĂ PRODUCĂTORII DE FRUCTE ȘI LEGUME, LIMITÂND IMPORTURILE

20 dec 2023
Importul excesiv de fructe și legume va fi redus pentru a stimula producția locală, a declarat ministrul Agriculturii Kiril Vatev, adăugând că guvernul pregătește o lege care să reglementeze acest comerț.
 
Aproape 80% din fructele și legumele consumate în Bulgaria sunt de import, precum și 50% din carne, ceea ce provoacă protestele producătorilor locali, scrie Euractiv
 
Este absurd să se importe (atât de multe) fructe și legume. Există o lipsă de reguli pentru comerțul cu produse agricole și alimente. Pregătim o astfel de lege (pentru a reglementa comerțul), a spus ministrul.
 
Agricultura bulgară are o tradiție îndelungată de cultivare a fructelor și legumelor datorită solurilor și a climei bune, dar în ultimii ani s-a înregistrat o scădere mare a producției și o creștere a importurilor. Fermierii cer de ani de zile protecția statului pentru producția locală, dar au făcut foarte puțin pentru a dezvolta cooperative care să ofere volume mari de produse agricole piețelor internaționale.
 
Cele mai mari importuri de fructe și legume din Bulgaria sunt din Turcia și Grecia.
 
Sunt necesare reguli pentru a introduce o reglementare a relațiilor comerciale de-a lungul întregului lanț alimentar, de la câmp până la raftul magazinului, comentează Kiril Vatev.
 
El a adăugat că Bulgaria este una dintre cele mai bune din Europa pentru calitatea alimentelor, deoarece are cele mai puține toxiinfecții alimentare înregistrate
 
Vineri, Ministerul Agriculturii a anunțat că a trimis spre aprobare Comisiei Europene modificările din Planul Strategic, care creează regulile de absorbție a subvențiilor europene până în 2027. Subvenția totală a UE pentru agricultura bulgară este de 8 miliarde EUR pentru următorii patru ani.
 
Noile reguli prevăd că subvenția anuală pentru tinerii fermieri va fi dublată – de la 20.000 EUR la 40.000 EUR. Statul prevede alocarea de capital inițial pentru intrarea în ramura agricolă 30.000 euro Totodată, bugetul pentru menținerea și îmbunătățirea biodiversității și infrastructura ecologică a fost redus cu 120 milioane euro, dar bugetul pentru sprijinirea fermierilor să reducă utilizarea pesticidelor a fost majorată cu 240 milioane EUR.
loading ...