EURONEXT VREA SĂ DESCHIDĂ UN PUNCT DE LIVRARE DE PORUMB ÎN ROMÂNIA

08 feb 2024
Pentru prima dată, Euronext plănuiește să înființeze o zonă de livrare pentru contractele sale futures în România, cel mai mare exportator de porumb al Uniunii Europene. Euronext ar trebui să integreze în curând un punct de livrare de porumb din România cu un indicator de preț, iar acesta va fi cel mai probabil portul Constanța. Un proces de evaluare este în desfășurare în acest sens din aprilie 2023, scrie terre-net.
 
De fapt, deschiderea unui punct de livrare în această țară ar aduce mai multă lichiditate la principala bursă din zona euro pentru tranzacțiile cu porumb. Pentru că pe Euronext se vând zilnic doar 115.000 t de porumb (față de 3 Mt de grâu), țările europene care livrează pentru moment nu sunt mari exportatori de cereale galbene. Situația este destul de diferită pentru România, care a exportat 1,8 Mt de porumb din septembrie 2023, scrie Revista Ferma. 
 
În unsprezece luni ale anului 2023, portul Constanța a expediat 32,6 Mt de cereale, din care aproape 40% proveneau din producția ucraineană. Acesta este un nou record, care îl depășește pe cel din 2022 (mai mult de 25 Mt exportate). Înscrierea portului Constanța în acest circuit ar putea avea de fapt un impact, oferind o nouă referință de preț, mai semnificativă pentru piața europeană, întrucât nu importăm porumb american în Europa, adaugă expertul Marius Garrigue.
 
Contractele Euronext sunt de 50 de tone, ceea ce le face să nu fie potrivite acestei piețe, ceea ce rezultă volume de tranzacționare scăzute. Anul trecut, Euronext a eliminat și termenul din ianuarie, deoarece volumele procesate erau prea mici.
 
Procesul de evaluare a României de către Euronext a început în primăvara anului trecut și ar putea dura până la doi ani. Aceasta presupune o analiză a pieței, o evaluare a voinței fermierilor, comercianților și procesatorilor locali și un control al silozurilor, care trebuie să prezinte condiții bune de depozitare.
 
Fermierii români văd în această perspectivă a indicatorului Euronext în România o a treia alternativă de stabilire a prețurilor, pe lângă CBOT și Matif. Unii salută transparența pe care o poate aduce acest instrument în ceea ce privește tranzacțiile cu cereale, alții speră la prețuri mai bune și mai multă stabilitate, într-un context în care războiul din Ucraina a crescut volatilitatea prețurilor și a cauzat pierderi de venituri fermierilor români.
 
Să presupunem că un fermier plantează porumb astăzi și estimează prețul recoltei la termenul limită din noiembrie 2024: el fixează efectiv acest preț și practic nu are nicio problemă dacă prețurile cad sub presiunea recoltelor sau a altor factori. Își poate anticipa și capta marja operațională, fără a fi supusă volatilității pieței”, ilustrează Cezar Gheorghe În cadrul acestui contract dintre România și Euronext, fermierii din țările vecine – Bulgaria, Serbia, Ungaria și chiar Ucraina – își puteau livra mărfurile și ei. Iar după porumb, grâu și rapiță ar putea avea și un indicator de preț în Constanța,  arată sursa franceză citată.
 
 
loading ...