EXPORTUL DE ZMEURĂ CONGELATĂ VA RĂMÂNE DIFICIL ȘI ÎN 2024

23 jan 2024
În ciuda crizei exporturilor de la granița cu Ucraina, fructele de pădure congelate din Ucraina au reușit să ajungă în străinătate. Zmeura congelată a fost la cea mai mare căutare. Președintele Asociației Ucrainene pentru Fructe și Legume (UPOA) Taras Bashtannik a vorbit despre acest lucru într-un interviu, scrie EastFruit
 
Zmeura este o cultură promițătoare. Dar a mers greu în străinătate, pentru că în 2023 a fost de 2-2,5 ori mai ieftin decât cu un an mai devreme. Am avut supraproducţie în mai multe țări. Și cred că așa va fi și anul viitor, spune președintele UPOA.
 
Geografia exporturilor așa cum a fost pentru fructe de pădure, 90% - Uniunea Europeană și 10% și, eventual, 5% - SUA sau Canada, așa și a rămas. Logistica maritimă este acum foarte scumpă. Prin urmare, fructele de pădure sunt în principal vândute pe piața Uniunii Europene și puțin pe cea internă, spune președintele Asociației Ucrainene de Fructe și Legume.
 
În ceea ce privește piața din Africa sau țările asiatice, acestea sunt încă de neatins pentru cultivatorii ucraineni de fructe de pădure, iar întrebarea nu este doar despre accesibilitate, este convins Taras Bashtannik.
 
În primul rând, întrebarea nu este despre disponibilitate, ci despre faptul că fructele de pădure aproape că nu sunt consumate pe acele piețe. Pentru majoritatea oamenilor din Africa, zmeura congelată sau proaspătă este la fel de exotică precum este un fel de papaya pentru noi. Cum este piața noastră de papaya? Aceasta este piața lor de zmeură. Situația este aceeași în Asia de Sud-Est.
 
În al doilea rând, concurenții noștri au acces pe toate aceste piețe - producători de fructe de pădure din alte țări, care au o logistică mult mai ușoară și nu există război. Prin urmare, ei pot livra acolo produse mai ieftine, mai rapid și mai fiabil, a subliniat președintele UPOA.
loading ...