FERMIERII FRANCEZI: VOM BLOCA PARISUL. Protestele se extind în toată Europa

29 jan 2024
Agricultorii francezi au anunțat din nou că vor „bloca Parisul” cu tractoare și camioane. De cealaltă parte, ministrul de interne Gérard Darmanin a promis duminică seara un dispozitiv polițienesc eficace pentru a „proteja Parisul”, scrie G4Media
 
Drumurile sunt blocate în toată Franța de o săptămână încoace. Gunoi de grajd și deșeuri agricole sunt lăsate în fața birourilor publice și baloți de fân sunt împrăștiați în fața restaurantelor de tip fast-food.
 
Principalul sindicat agricol francez, FNSEA, a anunțat că protestele vor continua „atâta timp cât va fi necesar”. Asta — cu toate că noul premier, Gabriel Attal, a anunțat importante concesii și reforme și a mers duminică 28 ianuarie să se întâlnească cu protestatari din provincie.
 
În Franța, de pildă, motorina va deveni tot mai scumpă după eliminarea subvențiilor. Fermierii trebuie să plătească în plus 47 de milioane de euro pe an pentru consumul de apă și, spun ei, complexitatea reglementărilor face că ei nici nu mai știu ce li se permite și ce nu.
 
Ei se opun, de asemenea, interdicțiilor privind pesticidele și erbicidele impuse de Pactul Verde al UE, precum și unui nou tratat UE care ar putea permite importarea a tot mai multă carne de vită braziliană și argentiniană. Fermierii spun că este extrem de dificil să concurezi cu aceste țări, deoarece acelea nu sunt supuse unor standarde stricte de bunăstare a animalelor.
 
Frustrarea este și mai mare când vine vorba de a solicita cele 9 miliarde de euro subvenții pe care Franța le primește în fiecare an de la Uniunea Europeană. Potrivit fermierilor, ei petrec cel puțin o zi pe săptămână completând documentele necesare.
 
Unele dintre apelurile lor au fost luate în considerare în decembrie, când guvernul francez a oprit planurile de creștere a taxelor de autorizare pentru pomparea apelor subterane și pulverizarea cu pesticide. O creștere a prețului motorinei rezultată din eliminarea subvențiilor a fost, de asemenea, suspendată și o propunere de interzicere a controversatului glifosat a fost anulată în încercarea de a potoli protestatarii.
 
Protestele se răspândesc în toată Europa
Franța nu este singura în cauză. Și agricultorii belgieni încearcă de duminică încoace să blocheze „capitala Europei”. Mai toate țările pe continent se confruntă cu pierderi economice din cauza crizei climatice, iar fermierii europeni se pronunță tot mai violent împotriva politicilor ecologice pe care le consideră inechitabile și care îi îngrijorează pentru viitor.
 
Fermierii germani și olandezi împărtășesc aceleași preocupări cu privire la ceea ce ei consideră deciziile nedrepte și imprevizibile ale guvernelor în materie de agricultură.
 
Fermierii germani ies în stradă încă din decembrie și lor li s-au alăturat luni, la Berlin, activiștii de mediu. Ei spun că sunt în favoarea agriculturii verzi, dar aceasta trebuie însoțită de subvenții sau, cel puțin, de un preț corect pentru produsele alimentare pe care ei le produc. Acest sentiment este împărtășit de mulți protestatari din întreaga Europă.
 
Exasperarea s-a extins și în estul UE, cu demonstrații în Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, unde fermierii se plâng de concurența neloială venită din partea cerealelor cu preț redus din Ucraina.
 
În România și Bulgaria, punctele de trecere a frontierei au fost recent blocate cu tractoare și camioane. Polonia și-a văzut ministrul agriculturii demisionând în aprilie anul trecut din cauza disputei, deși noile subvenții au calmat oarecum situația.
 
Protestele s-ar putea extinde și mai mult în săptămânile următoare, Spania și Italia fiind acum pregătite să se alăture mișcării.
 
loading ...