FERMIERII ROMÂNI VOR PRIMI MĂSURI DE SPRIJIN SUPLIMENTARE

26 jan 2024
Guvernul României a aprobat trei decizii privind ajutorul suplimentar pentru fermieri. Ajutorul vine în urma protestelor fermierilor români, care au blocat puncte de control la granița cu Ucraina, cerând subvenții și protecție împotriva impactului importurilor ucrainene. Despre acest lucru a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.
 
Prima decizie a Guvernului României este de a crea o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură până la sfârșitul anului 2024. Pentru această măsură, s-au alocat 270 milioane lei (54,25 milioane euro).
 
Încă două decizii prevăd crearea unui program de ajutor de stat care să sprijine activitățile proprietarilor de bovine de carne, precum și crescătorii de porci și crescătorii de păsări, „în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.
 
România va aloca 16,1 și peste 25,3 milioane de euro acestor programe, care sunt menite să compenseze pierderile datorate creșterii prețurilor la furaje, la combustibil și, respectiv, alte costuri ale fermierilor.
 
Amintim că săptămâna trecută, fermierii români  au deblocat  trei puncte de control la granița cu Ucraina, ca parte a unui protest mai amplu al transportatorilor și fermierilor din toată România.

Sursa: epravda
 
loading ...